Nieuws

Wolf in woonwijk Eelde: wat moet je doen als je een wolf tegenkomt?

Een wolf in een woonwijk in Eelde, en dat ook nog eens op 1 april. Maar het was allesbehalve een grap: Allart van der Haar en zijn dochter reden maandag door Eelde toen ze daar een wolf over straat zagen rennen. Dat roept de vraag op: wat moet je doen als je een wolf tegenkomt?


Leestijd: 1 minuut

Afbeelding uit video Allart van der Haar
Afbeelding uit video Allart van der Haar

Op beelden is te zien hoe de wolf door de straten van een woonwijk rent. Allart rijdt erachter in zijn auto, en zijn dochter filmt het beest. Te zien is hoe de wolf op een gegeven moment de woonwijk verlaat en een weiland in rent.

Er zijn in Drenthe momenteel twee wolvenroedels: eentje in Midden-Drenthe en een in het Drents-Friese Wold. Het is niet bekend of de wolf die maandag gespot werd tot een van deze twee roedels behoort.

Een wolf in een woonwijk roept de vraag op wat je moet doen als je een wolf tegenkomt. Volgens BIJ12, dat ook de grootte van de Nederlandse populatie bijhoudt, is het het belangrijkste om kalm te blijven en flink afstand te houden van het dier. Een meter of 50 à 100 is een goede richtlijn. Komt een wolf toch te dichtbij, ren dan niet weg, waarschuwt de organisatie. “Maak jezelf groot, maak gebaren of maak herrie om ze af te schrikken. Loop desnoods langzaam achteruit om meer afstand te nemen.”

Volgens BIJ12 reageren wolven die in een gebied leven waar ze niet worden bejaagd, doorgaans voorzichtig op het zien van mensen. “Een wolf trekt zich meestal terug bij het zien van een mens.”