Nieuws

Woningbouw op vloeivelden Suikerzijde Groningen van de baan - collegeakkoord in de maak

Een groot bouwproject voor woningen achter het Suikerunieterrein, waar 5000 woningen waren gepland, is in de huidige vorm van de baan. Deze bouwplannen voor wat de “Suikerzijde” wordt genoemd, deels op de oude vloeivelden van de vroegere Suikerfabriek tussen Groningen en Hoogkerk, zullen worden aangepast om de leefwereld van bedreigde vogelsoorten te sparen.


Leestijd: 2 minuten

Woningbouw op vloeivelden Suikerzijde Groningen van de baan - collegeakkoord in de maak
Woningbouw op vloeivelden Suikerzijde Groningen van de baan - collegeakkoord in de maak

Deze conclusie kan getrokken worden uit reacties op het verloop van de onderhandelingen over een nieuw te vormen college van B en W voor Groningen.

Zoals gemeld zijn er momenteel onderhandelingen over een nieuw te vormen college van B en W tussen GroenLinks, PvdA, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. Gisteren, maandag, gingen de onderhandelingen formeel van start.

De Partij voor de Dieren heeft een gunstige onderhandelingspositie omdat er zonder haar geen links meerderheidscollege kan ontstaan. Dan is het interessant om naar het verkiezingsprogramma van die partij te kijken.  Als eerste punt op haar verlanglijstje staat: “Geen bebouwing op de vloeivelden van het voormalig Suikerunieterrein.”

Lijsttrekker Kirsten de Wrede laat vandaag aan het Dagblad van het Noorden weten optimistisch te zijn gestemd over de onderhandelingen. Ook formateur Mattias Gijsbertsen laat weten de indruk te hebben dat de partijen echt de intentie hebben om er samen uit te komen.

Kirsten de Wrede liet ook weten dat ze niet van plan is discussie over het verdwijnen van de natuur in Groningen op de spits te drijven.

Dat alles lijkt er dus op te wijzen dat er wordt onderhandeld over oorspronkelijke plan om ook op de vloeivelden woningen te bouwen, van de baan is, want anders zou er van de belangrijkste wens van de Partij voor de Dieren niets overblijven. De vraag is dan op welke wijze de natuur gespaard kan worden, terwijl er anderzijds toch nieuwe woningen bij zullen moeten komen in Groningen. Dat kan er toe leiden dat er een nieuw plan komt waarbij er om de vloeivelden heen zal worden gebouwd.

Hoe het compromis er precies uit komt te zien, dat wordt waarschijnlijk pas medio juni bekend, want naar verwachting zal het zo’n zes weken duren voordat er een nieuw collegeprogramma is waar alle vijf partijen achter staan.

Foto boven: de Vloeivelden (Foto: Het Groninger Landschap).

Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren).
Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren).