Nieuws

Wordt de Groningse Jimmy Dijk de nieuwe fractievoorzitter van de SP?

Nu Lilian Marijnissen heeft aangegeven te stoppen als fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP), is de grote vraag: wie wordt haar opvolger? De 38-jarige Jimmy Dijk uit Groningen lijkt kans te maken.


Leestijd: 1 minuut

Foto | SP
Foto | SP

Marijnissen gaf afgelopen zaterdag aan te stoppen als partijleider van de SP, en uit de Tweede Kamer te vertrekken. Ze maakte haar vertrek wereldkundig in een brief op X, waar ze laat weten te vertrekken vanwege het teleurstellende resultaat van de afgelopen verkiezingen: de SP ging van 9 naar 5 zetels in de Tweede Kamer. Dat was “niet waar we op hadden gehoopt”, zegt Marijnissen in haar brief. “Op basis hiervan merk ik dat er in de partij behoefte is aan een nieuw gezicht.”

Op nummer twee van de lijst van de SP staat Sandra Beckerman, eveneens uit Groningen. Uiteraard vormt zij een logische keuze als opvolger van Marijnissen, maar zij heeft eerder aangegeven geen fractievoorzitter te willen worden.

Dijk staat op nummer vier. Hij zit sinds april in de Tweede Kamer, maar is al sinds april 2022 lid van het dagelijks bestuur van de SP. Dijk is van 2010 tot 2023 gemeenteraadslid geweest in Groningen. Op nummer drie van de SP-lijst staat Bart van Kent en op nummer vijf staat Michiel van Nispen. Ook zij maken kans fractievoorzitter te worden.

Dinsdag neemt Marijnissen dinsdag afscheid van de Tweede Kamer.