Nieuws

Zeldzaam oud stadsgezicht Groningen - maar welk pand is het?

Hoe zag Groningen er in vroegere eeuwen uit? Er zijn veel oude stadsgezichten bekend van Groningen, op foto’s, tekeningen en schilderijen. Maar er is nu een bijzonder oud stadsgezicht bij gekomen. Het stadsgezicht is te zien op een schilderij van de zeventiende eeuwse schilder Herman Collenius dat een tijd vermist is geweest, maar nu weer te zien is in Groningen omdat het kon worden aangekocht door het Groninger Museum.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt het Groninger Museum. “Een belangrijk schilderij van de 17de eeuwse schilder Hermannus Collenius is vandaag voor het eerst in het Groninger Museum te zien. Het paneel laat op de voorgrond ‘vadertje tijd’ zien, maar interessanter is het zeldzame stadsgezicht van Groningen in de achtergrond”, zo schrijft het Groninger Museum.

Het kunstwerk was een kleine eeuw spoorloos, maar is na omzwervingen teruggevonden en aangekocht. Volgens het museum kun je daardoor nu op één van de oudste stadgezichten die van Groningen bekend, is ontdekken hoe Groningen er vroeger uit zag.

Maar welk huis is het?

Het huis rechts op dit schilderij is een plek die veel Stadjers, studenten en toeristen nog dagelijks passeren. Op dit moment is het Rijksmonument in gebruik bij de Rijksuniversiteit Groningen. Het ‘Huis met de 13 tempels’, gelegen in de Oude Boteringestraat in de binnenstad van Groningen, werd oorspronkelijk gebouwd in de 15e eeuw. Het was oorspronkelijk een dubbel woonhuis dat werd samengevoegd en voorzien van een gotische gevel met pinakels, vandaar ook de naam die de woning kreeg. 

In het begin van de 18e eeuw werd het huis ingrijpend verbouwd, met onder meer een nieuwe voorgevel. Toen werd ook aan Herman Collenius gevraagd om de binnenzijde te decoreren en de grote kamer te voorzien van wandschilderingen, plafonds en bovendeurschilderingen. 

In de daaropvolgende eeuwen is het huis vaker van eigenaar gewisseld, zijn er nog meerdere aanpassingen en restauraties gedaan en onder meer de schilderwerken van Herman Collenius verkocht. In het begin van de 20e eeuw veranderde de functie van het woonhuis, waar eerst vooraanstaande families woonden, naar een kantoorbestemming. In 1968 kwam het in eigendom van de Rijksuniversiteit, die het tot de dag van vandaag nog steeds gebruikt. 

Illustratie: @GroningerMuseum