Nieuws

Groningse ziekenhuizen bereiden zich voor op ‘derde golf’: druk in ziekenhuizen blijft hoog

Ziekenhuizen in Groningen, en de rest van het Noorden, bereiden zich voor op een eventuele ‘derde golf’. De druk in de ziekenhuizen blijft onverminderd hoog, en zal komende weken mogelijk nog toenemen. Er wordt gewerkt aan een plan voor de derde golf, met mogelijk het 'zwarte scenario', waarbij zorgleverleners moeten kiezen wie er wél en wie er niet behandeld wordt.


Leestijd: 1 minuut

Volgens het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland is het aantal besmettingen in het Noorden van het land inmiddels vergelijkbaar met het aantal besmettingen in de rest van Nederland, namelijk ‘stabiel hoog’, met zo’n 180 besmettingen per 100.000 inwoners.

De verwachting is dat dit de komende weken niet zal afnemen, en mogelijk zelfs verder zal toenemen, zo stelt het Netwerk. Nu al worden binnen de noordelijke regio regelmatig patiënten overgeplaatst tussen de ziekenhuizen om de druk op de ziekenhuizen zo evenredig mogelijk te verdelen.

Ondertussen bereiden Groningse en andere noordelijke ziekenhuizen zich voor op een derde golf, die mogelijk kan resulteren in het zwarte scenario. “Zo hopen we goed voorbereid te zijn als de druk op de zorgketen onverhoopt verder toeneemt”, aldus het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland.

Vaccinaties

Volgens het Netwerk zijn ondertussen de eerste voorzichtige resultaten te zien van de vaccinaties. Het aantal besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen waar het grootste deel van de cliënten en de medewerkers inmiddels is gevaccineerd, neemt af.