In beeld

Partnerbijdrage

5 tips om de veiligheid van lassers te verbeteren 

De beste lasveiligheidspraktijken en -apparatuur zijn universeel toepasbaar. Lassen stelt iedereen bloot aan soortgelijke gevaren, of je nu verantwoordelijk bent voor de veiligheid bij een groot, lasintensief productiebedrijf, een ingenieurs- en constructiebedrijf dat een miljard euro waard is of een kleine onafhankelijke fabrikant. Hier vind je 5 tips om de lasveiligheid in je bedrijf te verbeteren, inclusief advies dat ook de productiviteit verbetert. 


Leestijd: 2 minuten

Draag de juiste uitrusting 

Korte broeken en shirts met korte mouwen horen niet in een lascel. Zelfs voor een snelle hechtlas is de juiste veiligheidsuitrusting vereist, inclusief helm, handschoenen en kleding. Draag alleen vlamwerende laskleding, zoals een spijkerbroek en een overhemd van dichtgeweven materiaal of een lasjas. Het excuus dat lasmantels te zwaar, heet, beperkend of omslachtig zijn, behoort snel tot het verleden. Fabrikanten van veiligheidsuitrusting produceren nu lichtgewicht kleding van vlambestendig materiaal, varkensleer en combinaties daarvan, die betere bescherming en meer bewegingsvrijheid bieden dan ooit tevoren. De bedrijfskleding wassen moet bovendien regelmatig gedaan worden voor je veiligheid als lasser. 

Lees de handleiding

De bedieningshandleiding van een lasser bevat belangrijke veiligheidsinformatie, evenals informatieprocedures die het potentieel van de machine maximaliseren. Zorg ervoor dat iedereen die de machine bedient, bekend is met de inhoud ervan. Als de handleiding verloren gaat of beschadigd raakt, neem dan contact op met de fabrikant voor vervanging. Veel fabrikanten bieden handleidingen online aan. Noch dit artikel, noch enig ander artikel over de veiligheid bij het lassen mag worden gebruikt als vervanging voor de aanbevelingen van de fabrikant.

Denk aan de lucht 

Dampen en rook die vrijkomen tijdens het lassen vormen een gevaar voor de gezondheid. Bij het lassen in besloten ruimtes kunnen giftige dampen zich ophopen, of kunnen beschermgassen de ademlucht vervangen. Gebruik een afzuigkap om dampen uit de ruimte te verwijderen en zorg ervoor dat er voldoende schone ademlucht beschikbaar is. Voor sommige materialen is bij het lassen specifiek een ademhalingsapparaat vereist. Raadpleeg daarom het gegevensblad van de laselektrode van de fabrikant, je lasingenieur of industriële veiligheidsspecialist voor de juiste procedures. 

Draag de juiste handschoenen

Ook handschoenen zijn verder gegaan dan het one-size-fits-all-type. Ze zijn nu verkrijgbaar met ergonomisch gebogen vingers en met verschillende ontwerpen voor specifieke lasprocessen. MIG/Stick-handschoenen voor zwaar gebruik, MIG-handschoenen voor middelzwaar gebruik en TIG-handschoenen die extra behendigheid en aanraking bieden, zijn slechts enkele van de beschikbare opties. Houd er rekening mee dat handschoenen niet voldoende zijn om zojuist gelast materiaal op te pakken. Gebruik een tang om brandwonden te voorkomen. 

Draag een lashelm

Het duurt slechts een moment van blootstelling aan de stralen van een lasboog voordat onbeschermde ogen last krijgen van een “boogflits”, een pijnlijke aandoening die mogelijk pas uren na de blootstelling optreedt. Lashelmen moeten worden voorzien van een geschikt filterscherm om het gezicht en de ogen van de gebruiker te beschermen tijdens het lassen of kijken. Houd er rekening mee dat een goedgekeurde veiligheidsbril met zijschermen en gehoorbescherming ook onder de helm moet worden gedragen. Installeer waar nodig schermen of barrières om anderen tegen de boog te beschermen.