Bij een verslaving is het in de eerste plaats belangrijk dat men afkickt van de verslavende middelen. Pas na het afkicken kan de onderliggende problematiek worden aangepakt. Als iemand niet volledig nuchter is, is het immers onmogelijk om hiermee aan de slag te gaan.
Afkicken op eigen houtje is meestal onsuccesvol. Er is meer voor nodig. Bovendien kan het bij ernstige verslavingen zelfs gevaarlijk zijn om in één keer te stoppen zonder medisch toezicht. Een erkende afkickkliniek is dus wat je nodig hebt. Maar hoe kom je daar? Waar begin je?
Afkickkliniek in binnen- en buitenland
Het goede nieuws is dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn. Er zijn afkickklinieken in binnen- en buitenland. En of je nu voor een ggz afkickkliniek in afrika of Nederland kiest, de kwaliteit is eigenlijk overal even hoog. Het grootste verschil zit hem in de omgeving en de wachtlijsten. Nederland staat bijvoorbeeld bekend om de ellenlange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Dat terwijl je in het buitenland vaak wél snel terecht kunt.
Daarom is het goed om voor jezelf de afweging te maken wat nu de beste oplossing is. Als je gebaat bent bij snelle hulp en het eigenlijk wel prettig vindt om je vertrouwde omgeving achter te laten, dan is een afkickkliniek in het buitenland helemaal geen slecht idee. Blijf je liever in Nederland? Bekijk dan wat er in de tussentijd mogelijk is om alvast wat hulp te krijgen terwijl je op de wachtlijst staat.
Neem contact op met de huisarts
Het is in veel gevallen mogelijk om zonder doorverwijzing contact op te nemen met een afkickkliniek. Toch adviseren we wel ook om contact te leggen met de huisarts. Ook medisch gezien kan je lichaam er namelijk slecht aan toe zijn. Denk bijvoorbeeld aan een alcoholverslaving. In dat geval kunnen ook je bloedwaarden verstoord zijn. Net als je lever en nieren. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk nagekeken wordt. Ook voordat je een afkickkliniek voor alcoholverslaving bezoekt.
Daarnaast kan een huisarts ook nog eens heel goed met je mee denken. Bijvoorbeeld wat er mogelijk is terwijl je op de wachtlijst staat. Misschien is er bijvoorbeeld wel bepaalde medicatie die jou kunnen helpen of heb je baat bij gesprekken met een praktijkondersteuner. Ook kan de huisarts samen met jou de verschillende locaties onderzoeken en bekijken welke behandeling het meest passend is. Zo weet je zeker dat je jezelf bij de juiste afkickkliniek inschrijft.
Ben je dus verslaafd of ken je iemand die verslaafd is? Wacht dan niet te lang en zoek direct hulp bij een medisch specialist. Hoe sneller je aan de bel trekt, hoe groter de kans op een succesvol herstel.