In beeld

De 3 meest vreemde momenten van de eerste F1 Grand Prix in Las Vegas

Na maanden van voorbereiding was het eindelijk zover, de Formule 1 Grand Prix in Las Vegas. Deze langverwachte racewedstrijd was een waar spektakel. Met tal van vreemde, bijzondere en gedenkwaardige momenten. Van de gemengde gevoelens van Max Verstappen, tot de onverwachte kou. Maar ook het putdeksel debakel. Het was een onvergetelijk wedstrijdweekend. Laten we de 3 meest vreemde momenten van de eerste F1 Grand Prix in Las Vegas op een rijtje zetten. 


Leestijd: 5 minuten

Oefenwedstrijd gestaakt wegens putdeksel

Na maanden voorbereiden was het eindelijk zover. De toeschouwers stonden op 17 november 2023 klaar voor het spektakel. Fans moesten flink in de buidel tasten om aanwezig te zijn bij deze oefenwedstrijd. Voor het evenement op vrijdag was de laagste originele ticketprijs $ 825 per persoon. Vele fans betaalden echter veel hogere bedragen. 

Oefenwedstrijd van 8 minuten

Na het startschot begon de race waar velen zo lang naar hadden uitgekeken. 8 minuten later volgde een klap, vonken en een rode vlag. Carlos Sainz was over een putdeksel gereden. Dit bracht grote schade toe aan de onderkant van zijn wagen. Esteban Ocon reed over de wrakstukken en ondervond ook schade. 

Het resultaat was dat de wedstrijd gestaakt moest worden. Niet alleen moest dit specifieke putdeksel gecontroleerd worden. Ook alle andere putdeksels moesten vastgelast worden. Het resulteerde in een vertraging van 2,5 uur. 

Teleurstelling bij de fans

Veel F1-fans waren bereid om te wachten tot de oefenwedstrijd zou hervatten. Ondanks dat het ondertussen midden in de nacht was. Op beelden was te zien dat bezoekers op de gekste plekken probeerden te slapen. Maar tot het zien van de wedstrijd kwam het niet. Niet veel later werden alle toeschouwers verzocht om te vertrekken. Dit tot ongenoegen van velen. De race vond later plaats zonder bezoekers.

Voor de kijkers thuis was het wat minder erg. Een goede reden om ook de volgende wedstrijden thuis te kijken. F1 VPN kijken vanuit huis is een stuk comfortabeler en bovendien goedkoper. Niet alleen kun je lekker vanuit je luie stoel kijken, je hoeft er ook niet helemaal voor naar Las Vegas af te reizen. 

De nasleep

Na het putdeksel incident kreeg Carlos Sainz een gridstraf van tien plaatsen. Hier was veel commentaar op. Vele coureurs en F1-liefhebbers begrepen niet waarom hij gestraft moest worden. Het ging tenslotte om een probleem op het parcours. Uiteindelijk wist hij de F1 GP Las Vegas overigens op de zesde plaats af te sluiten. Niet slecht gezien de omstandigheden. 

Een groep toeschouwers heeft een collectieve rechtszaak aangespannen. Ze eisen $ 30.000 per persoon voor geleden schade. Ze waren niet tevreden met de voucher van $ 200 om uit te geven in de fanshop.

Max Verstappen voelt zich als een clown

Dat Max Verstappen zijn titel als wereldkampioen binnen heeft wisten we al. Maar dat betekent gelukkig niet dat Max Verstappen het rustig aan gaat doen. Hij blijft de druk opvoeren wat elke keer weer voor mooie wedstrijden zorgt. Maar ondanks dat Max Verstappen een geweldige coureur is, horen we ook wel eens commentaar. 

In Las Vegas draait het voor 99% om de show

Max zou stug zijn en weinig persoonlijkheid tonen in interviews. Dat komt waarschijnlijk omdat hij zelden vragen over zijn privé-leven beantwoord. Als het gaat om de Formule 1 Grand Prix in Las Vegas is hij echter wel heel open. In een interview gaf hij aan dat hij zich een clown voelde omdat het in Las Vegas voor 99% om de show draait en niet zozeer om de race. 

En daar hield het niet mee op. Nadat bezoekers slechts 8 minuten van de eerste oefenwedstrijd konden zien toonde hij zijn ongenoegen. Max zei; “Als ik een fan was geweest, dan had ik de hele tent afgebroken”.

Het circus van Las Vegas

Max had overigens wel een punt. De Formule 1 Grand Prix in Las Vegas had een belangrijk showgedeelte. Dit zijn een aantal van de artiesten die optraden:

 • Kylie Minogue
 • John Legend 
 • DJ Tiesto
 • Thirty Seconds to Mars
 • will.i.am
 • Cirque du Soleil

De coureurs werden bovendien per tweetal omhoog gelift om het publiek toe te zwaaien. De meeste coureurs deden hun best enthousiast over te komen. Max Verstappen had het echter duidelijk niet naar zijn zin. 

Zege voor Max Verstappen

Max zijn mening is na de Grand Prix misschien wel iets bijgedraaid. Hij moest er hard voor werken, maar uiteindelijk sloot hij de Grand Prix Las Vegas af met een zege. Na zijn mooie overwinning schreeuwde hij “Viva Las Vegas”. Hij gaf vervolgens aan dat hij niet wist of het de beste F1 race van het jaar was. Maar hij vertelde dat hij het wel naar zijn zin had gehad. 

Dit is de uitslag van de F1 GP van Las Vegas:

 1. Max Verstappen 1:29:08.289 25 punten
 2. Charles Leclerc +2.070s 18 punten
 3. Sergio Pérez +2.241s 15 punten
 4. Esteban Ocon +18.665s 12 punten
 5. Lance Stroll +20.067s 10 punten 

F1 wist niet dat het koud zou worden in Las Vegas 

Voor de huidige Formule 1 coureurs is het de eerste keer dat ze een Grand Prix in Las Vegas rijden. Toch is het niet de eerste keer dat de Formule 1 in Las Vegas is. 

Las Vegas Grand Prix Caesars Palace

In 1981 en 1982 werd in Las Vegas de Grand Prix van Caesars Palace gereden. Het evenement werd gesponsord door het legendarische Caesars Palace hotel. De race vond plaats op de parkeerplaats van het hotel. Volgens coureurs die toen meereden was het saai en heet. Bovendien waaide er continu woestijnzand over de baan. Kortom, geen ideale omstandigheden. 

Las Vegas ligt in de woestijn

Of het nu komt door de ervaring uit het verleden weten we niet, maar F1 was niet op de hoogte van de kou voor de F1 GP van 2023. In Las Vegas is het ook in november nog gemiddeld 20 graden overdag. In de avond loopt de temperatuur terug naar 6 tot 10 graden. In Las Vegas wordt in de avond gereden om overlast in de stad tegen te gaan. Maar ook om Europese F1-fans de kans te geven om de wedstrijd te zien. 

De echte Formule 1-fan weet dat een lage temperatuur zorgt dat de banden minder snel warm worden. En warme banden zijn nodig voor goede grip. Formule 1 teams moesten snel nog hun zachtste banden nasturen. Dit om gevaarlijke situaties te voorkomen. 

Het organiseren van een GP in een stad zonder vast circuit, zal niet makkelijk zijn geweest. Wie niet in de woestijn woont is zich bovendien niet bewust van de temperatuurverschillen. Maar toch zijn we van mening dat een organisatie toch iets beter voorbereid mocht zijn. 

Op naar F1 GP Las Vegas 2024

Het is duidelijk dat de eerste editie van de F1 GP Las Vegas niet helemaal vlekkeloos verliep. Maar de organisatie zal ongetwijfeld lessen leren uit de editie van 2023. We hebben dan ook hoge verwachtingen voor de F1 GP Las Vegas van 2024.