In beeld

Partnerbijdrage

Hoe vind je een geschikte huurwoning in een studentenstad?

Er is veel te doen in Nederland als student en daarom is Nederland een populaire plek om te studeren, voor zowel Nederlandse studenten als internationale studenten. En dat is te merken aan het woningaanbod en de prijzen die men bereid is om te bepalen, er is nu eenmaal een woningkrapte op de Nederlandse markt.


Leestijd: 3 minuten

Dat betekent echter niet dat het totaal onmogelijk is om een woning te vinden, nieuwe vrienden en vriendinnen te leren kennen en er samen voor te gaan. Samen kun je genieten van je vrije tijd en elkaar helpen tijdens de drukke weken voor de examens. Dus hoewel studeren in het buitenland veel druk met zich meebrengt, is het zaak om ervan te genieten!

Een tip, bekijk de mogelijkheden voor Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en de steden en dorpen eromheen. En begin een lange tijd van tevoren alvast met zoeken!

Een woning zoeken

Ben je student? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor je huisvesting voor de duur van je verblijf in Nederland. Studentenhuisvesting is nu eenmaal beperkt, dus wij raden je aan, als je het nog niet had gedaan, om zo snel mogelijk te beginnen met zoeken naar een geschikte woonruimte.

Een woning online vinden is vaak het makkelijkste, ook kun je vragen in jouw directe omgeving of er mogelijk nog appartementen, kamers of huizen te huur staan waar jij in zou kunnen trekken

Online kun je zoeken naar het gebied waar je wel zou willen wonen en bezichtigingen regelen op websites.

Natuurlijk kun je ook aankloppen bij een makelaar én een berichtje plaatsen op sociale media zoals Facebook of Instagram.

Ook belangrijk: huur een woning niet rechtstreeks van een bestaande huurder. Dit heet onderverhuren, de huurder heeft misschien geen toestemming van de verhuurder om aan jou te verhuren. Dit voorkomt dat jullie beide in de problemen komen.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Tijdens je zoektocht naar een huurwoning moet je met een aantal zaken rekening houden. Bijvoorbeeld of je bij een verhuurder of een makelaar wilt huren en hoe je het beste naar een woning kunt zoeken. Ook zijn meubels en inrichting kosten waar je rekening mee moet houden. Denk ook aan bijkomende kosten zoals nutsvoorzieningen, gemeenterekeningen (voor bijvoorbeeld vuilnis en water) en kosten voor bijvoorbeeld internet.

Je moet ook nadenken over welke vragen je aan je verhuurder of makelaar moet stellen zodat je geen geld verliest. Wil je van een gemeente of woningbouwvereniging huren? Dan moet je andere stappen doorlopen. Hierover lees je meer op internet.

Goed om te weten: het is een feit dat de huizenprijzen dalen, dus het zou, als je een huis wilt kopen, een stuk eenvoudiger moeten zijn!

Tips om oplichting te voorkomen

Helaas zijn er oplichters die misbruik proberen te maken van de woningnood onder studenten. Deze tips helpen je om woonoplichting te voorkomen. Wees echt áltijd voorzichtig als je informatie met iemand deelt. Vraag jezelf altijd af: waarom heeft deze persoon deze informatie van mij nodig?

Maak nooit geld over voordat je een goed contract hebt getekend, de kamer persoonlijk hebt gezien en de sleutels hebt ontvangen. Stuur ook nooit zomaar een kopie van je ID-kaart of paspoort, persoonlijke informatie of onderteken geen documenten voordat je zeker weet dat je alle informatie hebt die je nodig hebt.

Helaas zijn er mensen die misbruik maken van studenten die wanhopig op zoek zijn naar woonruimte. Teken in het geval van particuliere verhuur altijd een goed huurcontract met je verhuurder en ga nooit akkoord met het overmaken van geld voordat je de kamer hebt gezien en de sleutels hebt ontvangen.

Veel succes bij het vinden van een geschikte woning!