In beeld

Moet ik mijn hond droogvoer of natvoer geven?

Is hondenvoer kopen voor jou ook altijd zo´n uitzoekwerk? Bezoek maar eens een dierenwinkel of een reguliere huisdieren webshop. De keuze is zo enorm groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een belangrijke keuze die je moet maken is of je de hond droogvoer geeft of natvoer. Wat zijn de verschillen en wat is het beste?


Leestijd: 3 minuten

Waar moet goed hondenvoer aan voldoen?

Wanneer het over goed hondenvoer gaat, dan moet dit aan bepaalde kwalificaties voldoen. Een vereiste is dat hondenvoer ten minste uit 25% dierlijke eiwitten bestaat. Dit kunnen allerlei soorten dieren zijn, zoals kip, rund of lam. Ook vis is een goede vervanger voor vlees. Dit zijn hondenbrokken met zalm, tonijn of een andere vissoort. Vaak worden er ook natuurlijke eiwitten toegevoegd. Het kan dan helemaal geen kwaad dat het percentage dierlijke eiwitten nog hoger is. Een hond blijft immers een carnivoor en vlees is gezond voor een hond. Natuurlijk worden er ook vitaminen, mineralen en bepaalde vetten aan hondenvoer toegevoegd. Sommige soorten hondenvoer bevatten ook conserveringsmiddelen om het voer langer houdbaar te houden.

Wat is droogvoer?

Misschien heel vanzelfsprekend, maar droogvoer bestaat uit voer zonder vocht. Het vocht wordt uit het voer onttrokken, waardoor er droge brokken overblijven. Het aanwezige zetmeel zorgt ervoor dat de brokken goed binden en je compacte brokken hebt. Veel baasjes kiezen ervoor om hun hond droogvoer te geven in de vorm van hondenbrokken. Hondenbrokken kunnen uit allerlei vleessoorten bestaan of gecombineerd met groenten, rijst en aardappel. Zo zijn er de hondenbrokken met lam en rijst van Honderd en zo heeft ieder merk wel een specialiteit.

De voordelen van droogvoer

Het gebruik van droogvoer heeft diverse voordelen. Droge brokken bevatten geen vocht en hierdoor zijn ze langer houdbaar. Als een zak hondenbrokken droog wordt opgeborgen in een kast, blijven de brokken wekenlang goed en smaakvol. Ook als brokken wat langer in het voerbakje blijven staan, heeft dit geen gevolgen voor de houdbaarheid en smaken. Als je grote eters hebt, dan ben je ook veel geld kwijt aan hondenvoer. Een voordeel van droogvoer, is dat het relatief goedkoop hondenvoer is, zoals de licht verteerbare hondenbrokken van Honderd. Het ene merk zal duurder zijn dan het andere merk en huismerken blinken vaak uit in een lage prijs. Verder zijn brokken gezond voor het hondengebit. Op brokken moet een hond kauwen, waarbij het kauwen voor schonere en sterkere tanden zorgt.

Wat is natvoer?

Natvoer is hondenvoer met een hoog gehalte vocht. Soms kan natvoer wel 50 tot 80% uit vocht bestaan. Natvoer kan dezelfde ingrediënten hebben als droogvoer, maar door het aanwezige vocht is de structuur heel anders. De vleessmaak zal bij natvoer wat meer naar voren komen dan bij droge brokken. Natvoer is verkrijgbaar in blik of in zakken.

De voordelen van natvoer

Natvoer bevat doorgaans minder calorieën dan droogvoer. Heeft je hond aanleg om snel dik te worden? Dan kun je beter voor natvoer kiezen. Door het vele vocht in natvoer, is er ook minder kans op infecties aan de urinewegen. Dit is dan weer goed voor honden die wat gevoeligere urinewegen hebben. Daarnaast vinden honden natvoer vaak lekkerder vanwege de smaak en geur van het voer.

Combineren kan prima

Je hoeft helemaal niet te kiezen uit of droogvoer of natvoer. Je kunt beide soorten prima met elkaar combineren. Als een hond niet graag brokken eet, doe er dan wat natvoer bij, dan smaken de brokken ineens veel lekkerder. Door te combineren, heeft je hond altijd een aantrekkelijke maaltijd én met de nodige gezonde voedingsstoffen.