In beeld

Partnerbijdrage

Nederlanders geven gemiddeld 1.600 euro uit aan kleding en schoenen

Het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NCFI) onderzocht hoeveel Nederlanders per jaar aan kleding en schoenen uitgeeft. Dat is 1.270 euro aan kleding en iets meer dan 300 euro aan schoenen. Omgerekend kom je uit op circa 134 euro per maand.


Leestijd: 5 minuten

Verschillen per leeftijd- en inkomensgroep

Daarbij zijn er verschillen per inkomensgroep. Zo geeft per groep het volgende percentage van het inkomen uit aan kleding en schoenen:

·         Jongeren van 25-35 jaar: 5,4 %

·         Ouderen 55-75 jaar: 3,2%

·         75-plussers: 2,8%

·         Lage inkomens: 4%

·         Hoge inkomens: 5%

Besparen

Je ziet dat mensen steeds meer moeten en willen besparen op kleding en schoenen. De inflatie heeft zijn weerslag op de koopkracht. Of het nu gaat om jongenskleding of meisjeskleding of kleding voor volwassenen: het kost allemaal geld. Hier volgen enkele populaire bespaartips op kleding en schoenen.

Doelgericht winkelen

Een van de eerste stappen om te besparen op kleding en schoenen is doelgericht winkelen. Voordat je de winkels binnenloopt, is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt. Maak een lijstje van de kledingstukken of schoenen die je echt mist in je garderobe. Door je te concentreren op deze items, voorkom je impulsieve aankopen en bespaar je geld.

Uitverkoop en kortingsacties

Houd de uitverkoop en kortingsacties in de gaten. Veel winkels bieden regelmatig kortingen aan op kleding en schoenen. Dit is een geweldige manier om designerkleding of merkschoenen te kopen tegen een gereduceerde prijs. Meld je ook aan voor nieuwsbrieven van je favoriete winkels, zodat je op de hoogte blijft van speciale aanbiedingen en kortingscodes.

Tweedehands kleding en schoenen

Een andere manier om geld te besparen is door tweedehands kleding en schoenen te kopen. Er zijn tegenwoordig veel online platforms en winkels die tweedehands mode aanbieden. Je kunt unieke stukken vinden voor een fractie van de oorspronkelijke prijs. Zorg ervoor dat je de items goed inspecteert voordat je ze koopt, zodat je geen miskopen doet.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het is verleidelijk om goedkope kleding en schoenen te kopen, maar op de lange termijn kan dit duurder uitpakken. Investeer liever in kwaliteitsstukken die langer meegaan. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, zal de duurzaamheid van deze items ervoor zorgen dat je ze langer kunt dragen, waardoor je op de lange termijn geld bespaart.

Basisstukken en tijdloze trends

Het hebben van een aantal goed gekozen basisstukken is essentieel voor een stijlvolle garderobe. Combineer deze basisstukken met accessoires en tijdloze trends om je outfit een trendy touch te geven. Op deze manier kun je met minimale kosten je look updaten zonder elk seizoen nieuwe kleding te hoeven kopen.

Onderhoud en reparatie

Door goed voor je kleding en schoenen te zorgen, gaan ze langer mee. Lees altijd het waslabel en volg de instructies op om je kleding op de juiste manier te wassen en te drogen. Repareer kleine beschadigingen, zoals losse knopen of kapotte ritsen, in plaats van het item weg te gooien. Hierdoor bespaar je geld en verminder je de impact op het milieu.

Kledingruil en -lening

Organiseer een kledingruil met vrienden of familieleden. Op deze manier kun je nieuwe kleding krijgen zonder er geld aan uit te geven. Daarnaast kun je overwegen om kleding te lenen voor speciale gelegenheden, zoals feestjes of bruiloften. Dit bespaart je geld en voorkomt dat je kleding koopt die je maar één keer draagt.

Online winkelen

Online winkelen biedt vaak meer mogelijkheden om geld te besparen. Vergelijk prijzen op verschillende websites en zoek naar kortingscodes voordat je een aankoop doet. Bovendien bieden veel online winkels gratis verzending of speciale kortingen voor nieuwe klanten.

Seizoensgebonden aankopen

Koop kleding en schoenen aan het einde van het seizoen, wanneer de uitverkoop begint. Je kunt dan profiteren van grote kortingen op items die je volgend seizoen kunt dragen. Denk aan warme winterjassen of sandalen voor de zomer. Dit vereist wat vooruitplannen, maar het kan je aanzienlijke besparingen opleveren.

Onderzoek en vergelijking

Voordat je een aankoop doet, is het altijd een goed idee om onderzoek te doen en prijzen te vergelijken. Zoek naar vergelijkbare items bij verschillende winkels om te zien waar je de beste deal kunt krijgen. Dit geldt vooral voor duurdere kledingstukken of merkschoenen.

Loyaliteitsprogramma’s en nieuwsbrieven

Meld je aan voor loyaliteitsprogramma’s en nieuwsbrieven van je favoriete winkels. Veel winkels bieden exclusieve kortingen en speciale aanbiedingen aan voor hun loyaliteitsleden. Door lid te worden, kun je profiteren van extra besparingen op je aankopen.

Maak gebruik van kortingscodes

Ken andere promoties door het gebruik van kortingscodes. Zoek online naar kortingscodes voordat je een aankoop doet. Er zijn verschillende websites die actuele kortingscodes verzamelen en delen. Voer de code in bij het afrekenen en je zult zien dat je totale bedrag wordt verlaagd, waardoor je geld bespaart.

Outlet winkels

Bezoek outlet winkels voor geweldige deals op kleding en schoenen. Outlet winkels bieden vaak merkartikelen aan tegen sterk gereduceerde prijzen. Hoewel de items mogelijk uit voorgaande seizoenen zijn, kun je nog steeds trendy en kwaliteitskleding vinden voor een fractie van de oorspronkelijke prijs.

Creëer een budget

Een van de meest effectieve manieren om geld te besparen op kleding en schoenen is door een budget te creëren. Stel een bedrag vast dat je maandelijks wilt besteden aan deze categorie en houd je eraan. Dit dwingt je om selectiever te zijn in je aankopen en voorkomt impulsieve uitgaven.

Leer zelf kleding te vermaken

Het vermogen om je eigen kleding te vermaken kan je helpen om geld te besparen. Leer basisvaardigheden zoals naaien, zomen en reparaties uitvoeren. Op deze manier kun je kleine aanpassingen aan je kledingstukken doen zonder de hulp van een professional. Het vermaken van je kleding kan ervoor zorgen dat ze beter passen en langer meegaan.