Rootsum: de som van een gezond ecosysteem
Een koploper in biologisch tuinieren is Biogroei. Binnenkort gaat dit familiebedrijf, wat al sinds 1992 menig tuin biologisch gezond houdt, verder onder de naam Rootsum. Dit belichaamt nog beter waar Biogroei al voor stond. ‘Roots’ staat voor wortels en de bodem. Beide vormen immers de basis van een gezond ecosysteem. ‘Sum’ komt van ‘som’, oftewel de optelling van alle gezonde, biodiverse tuinen. Tuinen, aldus het bedrijf, vormen de aansluiting tussen diverse natuurgebieden. Ze bieden immers een weg vol natuurlijke elementen voor vogels, bijen en andere tuinbewoners tussen verschillende parken, bossen en velden. Uiteraard blijft Rootsum staan voor biologische bestrijding van ongedierte, maar gaat zich vooral inzetten voor het herstellen van de biodiversiteit. Hiervoor gaan ze verschillende producten aanbieden om het zo iedereen gemakkelijker te maken om op biologisch verantwoorde wijze te tuinieren. Samen met de nieuwe, ruimere missie en natuurlijk nieuwe bedrijfsnaam, zullen de website en productverpakkingen een nieuwe uitstraling krijgen die allemaal bij elkaar passen.
Meer leefruimte voor inheemse soorten
Wanneer je kiest voor biologisch tuinieren, dan kies je voor inheemse planten die bij in je omgeving groeien. Deze planten zijn aangepast aan het klimaat en bieden bekende voedsel- en schuilplaatsen voor lokale dieren, zoals vlinders, bijen en vogels. Door te kiezen voor planten die van nature thuishoren in de omgeving, creëer je een gezonde habitat voor tal van soorten.
Biologische bestrijding
Gif is een makkelijke manier om bijvoorbeeld van bijvoorbeeld slakken en luizen af te komen. Maar dit gif en andere chemische middelen zijn heel schadelijk voor nuttige insecten, zoals bijen en lieveheersbeestjes. Kies daarom voor biologische manieren om slakken en andere plaagdieren uit je tuin te verjagen. Aaltjes zijn hier bijvoorbeeld heel effectief in.
Versterking van de voedselketen
Biologische tuinen trekken verschillende soorten insecten aan, die op hun beurt vogels en andere dieren lokken. Dit bevordert een gezonde en diverse voedselketen in je tuin en de omliggende natuur. Wil je bijvoeren, doe dit dan ook met biologische producten.
Bevordering van een gezonde bodem
Biologisch tuinieren richt zich vooral op het verbeteren van de bodemstructuur en -kwaliteit. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld compost te gebruiken in plaats van kunstmest. Compost bevat namelijk veel meer voedingsstoffen die een gezonde bodem nodig heeft. Een gezonde bodem ondersteunt een rijk bodemleven, zoals wormen en micro-organismen, die essentieel zijn voor een vruchtbare tuin en een gezonde natuur.
Vermindering van klimaatverandering
Groen is belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering tegen te kunnen gaan. Een biodivers ecosysteem is tevens beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Door biologisch te tuinieren, bijvoorbeeld met het planten van struiken en bomen, help je CO₂ vast te leggen en de luchtkwaliteit uiteindelijk te verbeteren.
Geef natuur de ruimte
Bij biologisch tuinieren laat je de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. Creëer gewoon eens wilde hoekjes en blijf daar vervolgens zoveel mogelijk van af. Dergelijke plekjes zijn ideaal voor een egeltje om zijn intrek te nemen in je tuin. Egeltjes houden ook weer van naaktslakken, waardoor je daar weer minder last van hebt. Win-win dus. Bouw van oude flessen, bakstenen en stukken hout eens een insectenhotel. Dit is heel gemakkelijk en je zal zien dat verschillende spinnen, hommels, vlinders en andere insecten al snel hun intrek zullen nemen. Dit alles helpt de tuin gezonder, natuurlijker en diverser te worden. Zo werk je samen met de natuur in plaats van ertegen. Meer tips vind je uiteraard bij een voorloper in biologisch tuinieren.
Bewust tuinieren
Biologisch tuinieren is goed voor je eigen achtertuin. Bovendien draag je je steentje bij aan een verbeterde biodiversiteit in je buurt. Een gezonde tuin, zonder gifstoffen, biedt een veilige haven voor talloze planten- en diersoorten, beschermt het milieu en versterkt natuurlijke ecosystemen. Door bewust te tuinieren, maak je een groot verschil voor de natuur, zelfs in je eigen achtertuin. Fijn om te weten dat er een bedrijf is die je met al je vragen kan helpen om de mooiste en meest gezonde tuin te creëren, dankzij goede, kwalitatieve producten en een passie voor het verbeteren van de natuur. Jij kan daaraan bijdragen door gezonder te tuinieren.