Geen fijne slaapkamer
We slapen beter in een fijne slaapkamer. Daarmee bedoelen we vooral dat het sfeervol, rustig en donker moet zijn. Wanneer er te veel licht van buiten naar binnen komt, kun je het gevoel krijgen dat het al ochtend is. Of je kunt juist niet in slaap komen omdat je naar het licht tuurt. Rolgordijnen zijn daar een prima oplossing voor. Een donkere kamer slaapt beter.
Om toch te kunnen zien waar je loopt, kun je een nachtlamp kopen. Kies bij voorkeur voor zacht, warm licht. Dat zorgt ervoor dat je moe blijft, als je op bed ligt. Natuurlijk is ook je dekbed, je matras en je kussen van invloed op hoe je slaapt.
Goed beddengoed kopen is een waardevolle investering in je nachtrust. Lig je lekker zacht, en tegelijk in een goede houding, dan zal dat resulteren in beter slapen.
Verkeerd eten en drinken
Wat je eet, kan de kwaliteit van de slaap beïnvloeden. Ook de zwaarte van wat je speelt, eet mee. Heb je veel gegeten, dan is de kans aanwezig dat je nachtmerries krijgt of onrustig slaapt. Ga je met honger naar bed, dan kan dat ook in slecht slapen resulteren. Maar er zijn ook aanwijzingen dat wat je eet een probleem kan zijn. Chocolade eten of cafeïne drinken lijken bijvoorbeeld funest voor je slaap te zijn.
Producten met veel histamine kunnen het best ook vermeden worden. Dat is een chemische neurotransmitter die bijvoorbeeld ook voor allergieën zorgt. Deze neurotransmitter heeft ook een invloed op hoe we slapen. Producten met veel histamine (zoals schimmelkazen, oude kaas en rode wijn) kunnen ervoor zorgen dat je nachtrust kwalitatief minder wordt.
Slecht slaapritme opgebouwd
Ga je in het weekend laat naar bed? En slaap je dan ook lang uit? Dan kan het zijn dat je op zondagavond laat of onrustig slaapt. Dat noemen we ook wel een ‘weekendlag’. Als dat een keertje gebeurt is dat niet zo erg, maar als je dat weken of maanden achter elkaar doet, bouw je een slecht slaapritme op.
Mensen die in ploegendiensten werken of op onregelmatige tijden werken, slapen vaak ook wat slechter, zien neurologen. Het valt gemakkelijk te verklaren: ons lichaam is gebaat bij een vast slaap-waakritme. Wil je goed slapen, dan is het erg belangrijk dat je op vaste bedtijden naar bed gaat en elke dag op hetzelfde tijdstip opstaat. Wie daar te sterk van afwijkt, zal merken dat de biologische klok ontregeld raakt.