In beeld

Wat heb je nodig voor een complete dakrenovatie?

Als je het dak van je huis wilt gaan vernieuwen dan is het verstandig om vooraf te inventariseren wat je daarvoor nodig hebt. Je kunt alle materialen voor een nieuw dak anno nu allemaal heel gemakkelijk online bestellen. Dat scheelt een hoop gesleep en vaak ook de huur van een aanhanger o het charteren van iemand die een busje kan regelen. Bij het inventariseren is het allereerst belangrijk dat je de afmetingen van het dak weet. Aan de hand daarvan kun je uitrekenen hoeveel materiaal je nodig hebt.


Leestijd: 2 minuten

Dakgoten vervangen

Bij het vernieuwen van het dak worden de zink dakgoten vaak over het hoofd gezien. Bij oude versleten dakgoten steekt een nieuw dak vaak af als de welbekende vlag op een modderschuit. Dat is natuurlijk zonde van al je inspanningen om het dak op te knappen. Investeer dus ook zeker in het vervangen van de dakgoten als deze versleten zijn. Oude dakgoten worden vaak aangetast door weer en wind. Ook uitwerpselen van vogels die onder de dakrand nestelen kunnen voor schade zorgen. Zeker als de dakgoot lekt is het belangrijk om deze te vervangen zodat het hemelwater weer via de regenpijp kan worden afgevoerd en je er geen overlast meer van hebt. Als de dakgoten niet hoeven te worden vernieuwd, maak dan wel van de gelegenheid gebruik om ze goed schoon te maken.

Kijk goed naar de uitstraling van de woning

Wanneer je een vrijstaande woning van een nieuw dak wilt voorzien dan ben je in principe vrij in de keuze wat voor dakbedekking dat gaat worden. Maar het is daarbij wel belangrijk dat je goed kijkt naar wat voor huis het is. Een monumentale woning verdient een dak dat qua stijl past bij het huis. Met een mooie koperen dakgoot bijvoorbeeld en dakbedekking die qua kleurstelling past bij de rest van het huis. Als je huis onder de monumentenwet valt of een ‘beschermd stads- of dorpsgezicht’ is, mag niet zomaar worden aangepast. Dat geldt niet alleen voor het dak, maar bijvoorbeeld ook als je kozijnen wilt vernieuwen. Kunststof kozijnen zijn heel praktisch, maar ze passen niet bij een oud herenhuis uit de 19e eeuw. Zorg er dus voor dat je het aangezicht van het huis niet verpest met een renovatie. Je kunt je hierover uiteraard laten adviseren door iemand met verstand van zaken. Die kan je precies vertellen hoe je het vernieuwen van het dak het beste kunt aanpakken.

Zelf aan de slag? Let op je veiligheid

Ga je zelf het dak renoveren? Wees dan wijs en huur een steiger. Dat is een stuk veiliger dan op een ladder klimmen. De steiger wordt tegen de gevel geplaatst en geeft je de mogelijkheid om zonder gevaar naar het dak te klimmen. Als de ene kant van het dak klaar is, verplaats je de steiger naar de andere zijde van het huis om aan de andere kant van het dak te werken. Werk alleen op het dak als dat qua weersomstandigheden veilig is. Bij storm werk je niet op het dak, en ook niet bij hevige regen. Dit kan het dak immers glad maken waardoor je kunt uitglijden.