In beeld

Zo help je je nabestaanden bij het regelen van jouw uitvaart

Waarschijnlijk denk je niet graag na over je eigen overlijden. Het is dan ook geen prettig onderwerp, maar wel erg belangrijk. Door alvast na te denken over wat er gebeurt na jouw overlijden, weet je waar je je nabestaanden nu al mee kunt helpen. Er zijn namelijk veel zaken die door jouw nabestaanden geregeld moeten worden indien jij komt te overlijden, en hoewel jij er dan niet meer bent, kun je nu wel alvast dingen regelen om ze daarbij te ondersteunen.


Leestijd: 2 minuten

Bespreek je wensen voor je uitvaart

Het is erg belangrijk om een open gesprek te hebben met je dierbaren over de wensen die jij hebt voor je uitvaart. Daarbij bespreek je wat voor uitvaart je wilt hebben en of je voorkeur uitgaat naar een begrafenis of een crematie. Door je wensen met je dierbaren te delen, help je ze bij het maken van keuzes tijdens het regelen van je uitvaart. Daarbij kun je ook nadenken over het afsluiten van een uitvaartverzekering. Een uitvaart kan namelijk veel geld kosten, en door een uitvaartverzekering af te sluiten, verzeker je (een deel van) de kosten van jouw uitvaart. Hierdoor zorg je ervoor dat je nabestaanden na jouw overlijden niet financieel belast worden.

Uitvaartverzekering

Als je nabestaanden je uitvaart regelen, kan het zijn dat ze erg overweldigd raken. Daarom kan het ze helpen om dit van tevoren zelf al deels te regelen. Dit kun je onder andere doen door een uitvaartverzekering af te sluiten. Hierbij worden de kosten van jouw uitvaart deels of volledig vergoed, afhankelijk van hoeveel jij verzekert. De kosten van een uitvaart kunnen namelijk oplopen tot wel € 10.000 en niet iedereen heeft dit geldbedrag op zijn spaarrekening staan. Als je dus niet wilt dat je nabestaanden te maken krijgen met financiële zorgen bovenop hun rouw, is het verstandig om zo’n verzekering af te sluiten. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kun je zelf een aantal keuzes maken die passen bij jou en je dierbaren. Zo kies je zelf het geldbedrag dat je wilt verzekeren en maak je de keuze tussen een natura- en kapitaalverzekering.

Tijd voor rouw

Bij het overlijden van een dierbare komt erg veel verdriet kijken. Misschien heb je het zelf ook al weleens meegemaakt, dat er iemand uit je omgeving kwam te overlijden. De rouwfase is erg ingewikkeld en zwaar. Je kunt je dan waarschijnlijk ook wel voorstellen dat het voor je nabestaanden erg lastig zal zijn om jouw uitvaart te regelen. Bij een uitvaartverzekering in natura, krijgen je nabestaanden de mogelijkheid een uitvaartverzorger in te schakelen. Deze helpt bij het regelen van de uitvaart en neemt hierin de belangrijkste wensen van jou en je nabestaanden mee. Op die manier hebben je nabestaanden de ruimte om te rouwen om jouw verlies. De uitvaart is daarbij een belangrijk onderdeel. Zo krijgen je nabestaanden namelijk de gelegenheid om op hun eigen wijze afscheid van jou te nemen.