Sport

Bauke Mollema met goed gevoel op vakantie

Het seizoen zit erop voor Bauke Mollema. Met een twaalfde plaats in zijn favoriete Ronde van Lombardije zette de Groninger afgelopen weekend een punt achter zijn zeventiende seizoen als professioneel wielrenner. Zijn naseizoen was overtuigend en dat geeft hoop voor de komende twee seizoenen.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema in Zuidhorn tijdens zijn eigen tocht eerder dit jaar
Bauke Mollema in Zuidhorn tijdens zijn eigen tocht eerder dit jaar

De periode dat de inmiddels 37-jarige Mollema nog onder contract staat bij Lidl Trek, waar hij al sinds 2015 onder contract staat. Met zestien deelnames in Lombardije is Mollema nu mede recordhouder met wijlen Davide Rebellin en Domenico Pozzovivo. De Italiaan gaat stoppen, zodat de weg voor Mollema open ligt om volgend jaar alleen recordhouder te worden van de koers die hij in 2019 won.

Mollema kende een uitstekend slot van het seizoen met zowel een twaalfde plaats op een loodzwaar WK op de weg in Zwitserland als in Lombardije. Waarbij er in Italië zeker een top tien notering ingezeten had, maar zoals de ervaren rot liet weten reed Mollema de eindsprint niet al te handig. En bovendien kwamen kort voor de finish nog twee renners terug. Een ijzersterke koers reed Mollema wel.

Zijn wattages lieten ook zien dat de beste waarden sinds jaren op de fietscomputer verschenen. Dat stemde Mollema zeer tevreden en geeft motivatie om de komende twee jaren er nog vol tegen aan te gaan. Eerst is het tijd voor vakantie om het lichaam rust te geven na de afgelopen intensieve maanden.

De afgelopen twee jaar passeerde de ploegleiding hem voor een plekje in de selectie voor de Tour de France. Als Mollema komend voorjaar instaat is om een dergelijke voorbereiding met een aantal hoogtestages uit de mouw te schudden dan zou nog een keer de Tour rijden tot de mogelijkheden moeten kunnen behoren. Op basis van de afgelopen maanden is duidelijk dat het wielerpeloton nog niet van Groningens beste wielrenner ooit af is.