Sport

Brons voor Uneken op ploegenachtervolging EK baan in Apeldoorn

Wielrenster Lonneke Uneken uit Veendam heeft donderdagavond met haar drie ploeggenotes brons gewonnen op het onderdeel ploegenachtervolging tijdens het Europees kampioenschap voor beloften in Apeldoorn. Het kwartet versloeg in de strijd om het brons Duitsland en verbeterde het Nederlands record.


Leestijd: 1 minuut

Brons voor Uneken op ploegenachtervolging EK baan in Apeldoorn
Brons voor Uneken op ploegenachtervolging EK baan in Apeldoorn

Uneken, Amber van der Hulst, Marit Raaijmakers en Mylene de Zoete snelden naar een tijd van 4.30.284 minuten en lieten de Duitsers daarmee ruim zeven seconden achter zich. De Europese titel was voor Italië. Groot Brittannië nam het zilver mee. De 21-jarige Uneken, uitkomend voor team SD Worx, is pas twee weken geleden serieus begonnen te trainen op dit onderdeel en pakt dankzij haar meer ervaren collega's nu al een medaille.

Als het bondscoach Fulco van Gulik ligt wordt dit project voortgezet met de Olympische Spelen in Parijs over drie jaar als voorlopig eindstation. Uneken reageerde na afloop bij Cycling Online. 'Voor mij is de ploegachtervolging vrij nieuw. De anderen doen dit al veel langer. Dat zie je ook: ik verlies tijd op de aflossingen, bij het naar boven en weer terug sturen. Dat moet nog veel gestroomlijnder. Maar dit is ook nog maar het begin. Het kan op veel fronten beter, maar dat we hier een medaille kunnen winnen is geweldig.'

Uneken stapt volgende week weer over naar de weg. Volgende week de Simac Ladies Tour op het programma. (Foto: Strava Lonneke Uneken)