Sport

Clubman Gerard Smit neemt na 35 jaar afscheid bij Lycurgus

‘Het is eigenlijk absurd 35 jaar trainer bij dezelfde club.’ Dat is één van de dingen die Gerard Smit zegt over zijn afscheid als trainer-coach bij Nova Tech Lycurgus. Liefst 35 jaar was de 70-jarige Smit betrokken bij de club en maakte de ontwikkeling en alles successen mee.


Leestijd: 1 minuut

Gerard Smit stopt na 35 jaar bij Lycurgus
Gerard Smit stopt na 35 jaar bij Lycurgus

Smit vierde een paar weken geleden zijn zeventigste verjaardag. De helft van die tijd heeft hij dag in dag uit, jaar in jaar uit op de vloer van een sportzaal gestaan om training te geven of te coachen. Honderden spelers heeft Smit voorbij zien komen de afgelopen decennia. En sportief vierde Smit vele successen sinds 1989. Hij maakte de groei van Nova Tech Lycurgus mee en stond aan de basis van de promotie naar de Eredivisie in 1998.

De volleyballiefhebber beleefde alle prijzen die Lycurgus won mee als assistent-coach, waaronder drie landstitels. En hij maakte alle 57 Europese wedstrijden mee. Van het debuut in 2008 tegen het Slowaakse Vk Chemes Hummené tot het recentste avontuur tegen SC Prometey Dnipro uit de Oekraïne afgelopen november.

Nu is het moment gekomen om te stoppen. ‘Hoofdcoach Arjan Taaij stopt en dat is voor mij een mooi moment om dat ook te doen. Ik heb behoefte aan meer vrije tijd en wil op andere momenten gaan reizen dan alleen in de zomer vakantie. Bovendien gaat Lycurgus met fulltime trainers werken, wat nog intensiever wordt. Die stap ga ik niet meer maken. Ik blijf wel betrokken en zal me er ook zeker nog wel eens mee bemoeien, maar voor nu is het mooi geweest.’

Het begon allemaal in Sporthal Selwerd. ‘Het is natuurlijk absurd 35 jaar trainer bij dezelfde club. Dat komt maar weinig voor denk ik. Met dank aan de spelers. Zo ontzettend leuk om mee te werken. Zoveel jongens heb ik man zien worden en dat is eigenlijk het allermooiste wat er is. Omgaan met jeugd elke dag weer ja dat maakt het leven een stuk mooier.’

Aan het begin van het nieuwe seizoen neemt de club op gepaste wijze afscheid.(Foto: website Lycurgus)