Donar bij laatste vier in bekertoernooi

De basketballers van MPC/Donar hebben dinsdagavond de halve finales van het NBB-bekertoernooi bereikt. NAC werd in Martiniplaza met 69-66 verslagen.

Leestijd: 2 minuten

Het duel begon met een vertraging van precies één uur. NAC had er inclusief een tussenstop van drie kwartier vijf uur voor nodig gehad om van Breda naar Groningen te rijden.

Het was weer eens een avondje Kalpic. De Kroaat was met 26 punten topscorer en zorgde in de zoemer van het eerste kwart voor een 17-15 stand na tien minuten. In het tweede kwart nam NAC weer de leiding, bij rust was de stand 33-35.

Het derde kwart scoorden beide ploegen 24 punten, zodat Donar in het laatste deel van de wedstrijd een achterstand had goed te maken. Ondanks het zeldzaam slecht fluitende duo Swiep en Van de Ende kwam er zodoende toch nog een spannend einde aan een wedstrijd, waarbij de arbiters veel te vaak overleg nodig hadden om vervolgens toch tot de onjuiste beslissing te komen.

Met nog 42 seconden op de klok stond Donar met één puntje voor, toen Tyson Waterman met zijn vijfde fout naar de kant moest. Zo stond Quentin Hall (NAC) nog even binnen de lijnen zonder zijn naaste belager. Maar Hall kon het verschil niet gebruiken. Erik Schuur hield vervolgens zijn hoofd koel en benutte twee vrije worpen. Hiermee was een eventuele verlenging veilig gesteld.

Eric Stand probeerde het nog een keer voor drie punten, maar miste op dit belangrijke moment. Alsof de avond nog niet lang genoeg had geduurd wisten het arbitrale duo de wedstrijd in de laatste seconden nog vijf minuten te rekken. Terwijl Triemstra met 2,8 seconden op de klok twee keer miste van de vrije-worplijn, liep de tijd af naar 0,0, maar sond de klok even later doodleuk weer op 3,0 seconden. Weer ging de klok naar 0,0 en nu kreeg Kalpic nog een fout mee. De klok werd teruggezet op 1,0 en weer ging even later de zoemer. De laatste seconde werd nog een keer overgespeeld, weer discussie, maar nu werd er toch besloten dat deze vierde eindzoemer nu ook echt het einde van de wedstrijd was.

Donar gaat door naar de halve finales tegen één van de volgende zeven teams: Amsterdam, Den Bosch, Werkendam, Zwolle, Den Helder, Weert, MSV.
De competitie wordt over twee weken hervat met een uitduel tegen Nijmegen. Op zaterdag 3 februari speelt Donar thuis tegen Den Bosch.