Donar start Europees avontuur in Polen met royale nederlaag

Het debuut van Donar in de European North Basketball League (ENBL) is op een teleurstelling uitgedraaid. In Warschau was Dziki Warzawa met 95-79 te sterk. Donar liep vrijwel de hele wedstrijd achter de feiten aan.

James Karnik (foto Donar)

Positief punt was dat aanwinst James Karnik een overtuigend debuut maakte en dat Tim Hoeve na een enkelblessure weer inzetbaar was. David Gabrovsek heeft al een tijdje last van een rugblessure en was in Groningen achtergebleven. Evenals de bijna het hele seizoen geblesseerde Dakota Quinn. De reden waarom Karnik is aangetrokken.

Halverwege stond Donar al met 49-38 achter. Het lukte niet om bij een 36-33 achterstand langzij te komen. De Poolse thuisclub, die gezien wordt als één van de sterkste clubs in de poule, gaf vervolgens weer gas en schudde de ploeg van coach Andrej Stimac voor rust al halverwege af. Het tempo van de thuisploeg ging omhoog en Donar kon het allemaal niet bijsloffen.

Alleen al van afstand was het verschil tussen beide ploegen bijna twintig punten. Warsawa gooide vijftien driepunters raak en Donar maar negen. Na rust liep de nadelige marge op naar meer dan twintig punten, waarna het Donar nog wel lukte om in het laatste kwart de achterstand enigszins in te lopen. Zo sloot aanvoerder Kjeld Zuidema af met een driepunter en daarmee de eindstand op 95-79 bepaalde.

Keevan Veinot was topscorer met 22 punten. Karnik zette zijn debuut met 21 punten en acht rebounds flink kracht bij. Komende zaterdag ontvangt Donar in Martiniplaza in de competitie het Belgische House of Talents Spurs Kortrijk.