FC Groningen brengt zichzelf totaal in het nauw

FC Groningen begon best aardig aan de uitwedstrijd tegen FC Utrecht en kreeg een aantal kansen, maar verloor uiteindelijk verdiend met 2-1 in de Domstad en zakte naar plek veertien in de Eredivisie. Het gat naar een degradatieplek is vier punten. Er was niet alleen het sportieve verlies, maar de club kreeg ook de hoon over zich heen door het tot nader orde boycotten van RTV Noord.

Een volle Euroborg

Dit naar aanleiding van berichtgeving over het doodbijten van een chihuahua een paar weken geleden door de Amerikaanse vechthond van speler Paulus Abraham. FC Groningen vond dit niet te ver gaan en ging over tot een boycot. Dat zorgde voor veel reuring. Zeker op social media, waarbij de algehele teneur was dat het geen slimme actie van de FC was. Zaterdag meldde de club dat Abraham vanwege bedreigingen inmiddels met vakantie gestuurd is.

En als klap op de vuurpijl vergeleek trainer Frank Wormuth voorafgaand aan de wedstrijd de actie van de spelers met vrouwen in Iran die protesten laten horen in hun land. Verbazing alom over deze vergelijking. Het overschaduwde het sportieve ruimschoots. Maar ook het sportieve was in mineur. Groningen nam welliswaar de leiding, maar kon dat na rust niet overeind houden.  Florian Krüger gleed de bal vijf minuten voor rust op aangeven van Ricardo Pepi tegen de touwen.

In de tweede helft viel de gelijkmaker na ruim een uur. Een prachtige actie van Taylor Booth eindigde in de rechter benedenhoek. Zes minuten voor tijd aaide Sander van der Streek een voorzet geheel vrijstaand binnen. Een logisch gevolg van het wedstrijdbeeld, want FC Groningen hield zich na rust noodgedwongen bijna alleen maar bezig met tegenhouden. Het gevolg was de zevende nederlaag van het seizoen.

Tot de vervroegde winterstop vanwege het naderende WK in Qatar komt FC Groningen nog één keer in actie. Zondagmiddag komt Fortuna Sittard op bezoek in de eigen Euroborg. Een wedstrijd die gewonnen moet worden om met een positief gevoel deel één van de competitie af te sluiten. De eerste dertien duels waren grotendeels een worsteling en dan kwam er dit weekend ook het communicatieve gedoe bij. En zo is de conclusie dat FC Groningen niet alleen sportief op zwart zaad zit.