Sport

FC Groningen gaat voor derde zege op rij

Niet goed voetballen, maar wel derde staan met mogelijkheden op meer. Het is de situatie van FC Groningen op dit moment. Na twee zeges op rij hoopt de club daar in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch een derde aan toe te voegen.


Leestijd: 2 minuten

Een volle Noordtribune in de Euroborg
Een volle Noordtribune in de Euroborg

In Helmond had de ploeg van trainer Dick Lukkien vorige week alle geluk van de wereld door na de late gelijkmaker toch nog de volle buit mee te nemen uit Brabant. Uitgerekend dissident Liam van Gelderen, die een tijdje verbannen was naar FC Groningen onder 21, maakte ver in de extra tijd het winnende doelpunt. Daardoor steeg de FC na zeven speelronden naar de derde plaats in de Keuken Kampioen Divisie, wel met vijf punten achterstand op koploper Roda JC.

FC Den Bosch staat zeventiende en heeft slechts zes punten, zeven minder dan FC Groningen. Op voorhand lijkt een derde zege op rij derhalve tot de mogelijkheden te behoren. Ongeacht welke opstelling de technische staf het veld instuurt. Verdediger Marco Rente ontbreekt in ieder geval vanwege een schorsing. Fofin Turay heeft een hamstringblessure. Noam Emeran is ook niet fit en Laros Duarte heeft nog hinder van een enkelblessure.

Romano Postema sluit na een aantal weken afwezigheid vanwege een schouderblessure weer aan. Thijmen Blokzijl lijkt de gedoodverfde kandidaat om Rente te vervangen. Dat zou voor de talentvolle verdediger zijn eerste basisplaats van het seizoen zijn. Vorig seizoen was Blokzijl achterin een revelatie, maar dit seizoen koos de technische staf aanvankelijk voor andere centrale verdedigers.

De statistieken wijzen in het voordeel van FC Groningen. Van de zeven eerdere ontmoetingen in de Eerste Divisie won Groningen vijf keer. Het eindigde een keer gelijk en slechts één keer ging Den Bosch er met de volle buit vandoor. Toevalligerwijs wel tijdens de laatste keer dat beide teams elkaar in Groningen troffen. Op 6 april 1999 verloor FC Groningen met 2-1. Voor 10.000 toeschouwers maakte Pascal Averdijk de treffer voor de groenwitten.

De laatste thuiszege op het één na hoogste niveau gaat terug naar 25 maart 1979. FC Groningen won met 3-1 en de huidige hoofd scouting Henk Veldmate scoorde twee keer. Vanaf 20.00 uur rolt de bal in de Euroborg en gaat FC Groningen op jacht naar de derde volle winst op rij.