Sport

FC Groningen hervat competitie in Rotterdam

Na de interlandperiode hervat de Eredivisie dit weekend met speelronde negen. Voor FC Groningen betekent dit een uitwedstrijd in Rotterdam tegen Sparta. De aftrap op Het Kasteel is zondagmiddag ouderwets om 14.30 uur. De druk staat er volop bij de FC gezien de zestiende plaats op de ranglijst.


Leestijd: 1 minuut

FC Groningen ondanks kritiek voorlopig wel in linkerrijtje
FC Groningen ondanks kritiek voorlopig wel in linkerrijtje

De ploeg van trainer Danny Buijs heeft zes punten uit acht wedstrijden. Dat zijn er evenveel als Sparta. Beide teams kennen derhalve een veel slechtere start van het seizoen dan vorig jaar. Groningen eindigde als zevende met 50 punten. De formatie van trainer Henk Fraser noteerde drie punten minder en was achtste.

FC Groningen speelde tot nu toe vier keer op vreemde bodem en pakte daarin drie punten. Dat gebeurde tijdens het openingsweekend twee maanden geleden. Toen won de Trots van het Noorden met 2-1 bij Cambuur Leeuwarden dankzij een wereldse omhaal van Jorgen Strand Larsen in de extra tijd. Daarna volgden een 5-2 nederlaag bij PSV, 2-1 verlies bij Willem II en Ajax was in de Arena met 3-0 te sterk.

Geen geweldig rijtje. Alle reden om dit te doorbreken. Op basis van de statistieken een lastige opgave. Van de 32 ontmoetingen in Rotterdam op het hoogste niveau verloor FC Groningen er dertien. Het werd twaalf keer gelijk en zeven keer trok de FC aan het langste eind, waaronder de laatste twee confrontaties. Op 16 februari 2020 won Groningen met 2-1 en op 19 december vorig jaar stond 2-3 op het scorebord. Wessel Dammers en twee maal Strand Larsen waren de doelpuntenmakers.

Van de elf spelers die toen in de basis stonden zijn er inmiddels vijf vertrokken. Dat schets exact het probleem waar de groenwitten mee te kampen hebben. Het opvangen van het vertrek van veel spelers waarbij de vervangers nog niet altijd het gewenste niveau laten zien.