Sport

FC Groningen hoopt op goed resultaat in Amsterdam

Na twee nederlagen op rij is de euforie bij FC Groningen verdwenen. Na een competitiestart die boven verwachting verliep staat de FC met negen punten uit zeven duels nog net in het linkerrijtje van de Eredivisie. Komende zondag wacht Ajax in de Johan Cruijff ArenA


Leestijd: 2 minuten

Voor de vele jonge talenten een wedstrijd om naar uit te kijken. Nadat spelers als Thom van Bergen, Luciano Valente en Jorg Schreuders vorig jaar in de halve bekerfinale al in De Kuip tegen Feyenoord mochten spelen is het uitduel tegen de Amsterdammers een volgend hoogtepunt. Ze zullen elkaar wel even tijdig in de arm moeten knijpen, want het is wel zaak om na twee mindere beurten weer een goede wedstrijd op de mat te leggen.

Na de 2-1 nederlaag bij sc Heerenveen en het 1-0 thuisverlies tegen Go Ahead Eagles werd duidelijk dat als de elf van trainer Dick Lukkien niet alles geven en veel energie in de wedstrijd leggen het spelconcept onvoldoende uit de verf komt en tegenstanders makkelijker in staat zijn om de regie te nemen op het veld. Dan loopt FC Groningen teveel achter de feiten aan en zijn kansen op de vingers van één hand te tellen. Hetgeen een zorgelijke ontwikkeling is.

Tegenstander Ajax, waar de rust na een paar goede resultaten wat terug lijkt te keren, speelde donderdagavond Europees met 1-1 gelijk bij Slavia Praag en willen dit tegen Groningen ongetwijfeld een goed vervolg geven. De Trots van het Noorden treedt aan zonder de geschorsten Marvin Peersman en Brynjólfur Andersen Willumsson. Beiden kregen rood tegen Go Ahead Eagles en zijn twee duels geschorst.

Wellicht kan de geblesseerde Marco Rente terugkeren in de basis. De ervaren centrale verdediger kan achterin goed gebruikt worden. In de wetenschap dat de statistieken zwaar in het nadeel zijn van FC Groningen. Het is de 45e Eredivisie ontmoeting in Amsterdam. Slechts twee keer trok Groningen aan het langste eind. Zeven keer was er een gelijk spel en liefst 35 keer ging FC Groningen met nul punten terug in de bus.

Van de laatste 25 confrontaties in de ArenA was er slechts twee keer een remise. De laatste vijftien keer regende het louter nederlagen. Het laatste punt dateert van 2 september 2007. Het eindigde in 2-2 dankzij twee treffers van spits Marcus Berg. Hoe het dit jaar afloopt is zondagmiddag te volgen. De aftrap is om 16.45 uur.