Sport

FC Groningen in zeer zwaar weer; gevolgen coronacrisis gigantisch

FC Groningen moet financieel op korte termijn flink gestut worden met hulp van buitenaf. Anders is het voortbestaan van de Trots van het Noorden ernstig in het geding. De club maakte maandag bekend dat per direct elf mensen ontslagen zijn. Verder wordt de hulp van supporters en sponsoren ingeroepen om de bijna 50-jarige club te laten overleven.


Leestijd: 1 minuut

Ook via een online quiz wordt geld ingezameld voor FC Groningen
Ook via een online quiz wordt geld ingezameld voor FC Groningen

Naast de ontslagen brengt de rest van het personeel een loonoffer en ziet de directie af van in het vooruitzicht gestelde bonussen. Vijf vacatures worden niet ingevuld en tijdelijke contracten worden kritisch tegen het licht gehouden. Dat moet een besparing van ruim één miljoen opleveren. In een poging om over voldoende liquide middelen te kunnen blijven beschikken.

Daarnaast heeft FC Groningen bij Euroborg NV, de eigenaar van het Hitachi Capital Mobility Stadion en het TopsportZorgCentrum, een verzoek tot uitstel en afstel van de huur gedaan voor een bedrag van 2,7 miljoen euro. De gemeente Groningen is 100 procent aandeelhouder en wordt direct gevraagd om te helpen. Al deze maatregelen zijn noodzakelijk om FC Groningen door de crisis te slepen.

Op de site van de club reageert algemeen directeur Wouter Gudde. 'Doordat wij dit seizoen niet hebben kunnen afmaken en we volgend jaar rekening moeten houden met een economische terugval, verwachten wij op dit moment al een financiële schade te lijden van 5 miljoen euro. Komen daar komend seizoen wedstrijden bij zonder publiek, dan loopt dit bedrag per thuisduel met 400.000 euro op. Naast alle maatregelen die we intern hebben genomen, maken wij gebruik van overheidsregelingen en dekken wij het voorlopige tekort door 2,5 miljoen euro van ons investeringsbudget af te halen.'

Dat investeringsfonds was aangelegd met winstgevende transfers uit de afgelopen periode met als doel te investeren in de selectie en faciliteiten voor het stadion in het seizoen 2020/2021. Dat is nu voor een groot deel niet meer mogelijk. Wel hoopt de club ondanks de zware financiële situatie het spelersbudget overeind te houden. De komende dagen start een campagne om supporters en sponsoren op te roepen de club te ondersteunen in cirisistijd.