Sport

FC Groningen op weg naar topper tegen AZ

Het kan verkeren. Een jaar na de beroerde start in de Eerste Divisie leeft FC Groningen weer als ooit tevoren. Seizoenkaarten gingen na de promotie als warme broodjes en sportief heeft de FC een vliegende start bij de terugkeer op het hoogste niveau. Zondagmiddag wacht de topper in de Euroborg tegen AZ.


Leestijd: 2 minuten

De Euroborg loopt weer vol
De Euroborg loopt weer vol

Beide ploegen hebben de volle buit uit de eerste twee wedstrijden gehaald. Met 6 uit 2 wil de ploeg van trainer Dick Lukkien voor eigen publiek uiteraard een goed vervolg geven aan de door Lukkien zelf benoemde pikstart. In aanloop naar het duel kent FC Groningen een rustige voorbereiding en is de belangrijkste vraag misschien wel of Romano Postema fit genoeg is om te starten in de basis?

De spits raakte in de voorbereiding geblesseerd en miste de eerste twee duels van het seizoen. Laros Duarte is er vanaf nu niet meer bij. De middenvelder zag zijn wens om een buitenlands avontuur aan te gaan in vervulling gaan middels een transfer naar Puskás Akadémia FC in Hongarije.

Met de 4-1 thuiswinst op NAC Breda en de 2-1 zege bij RKC in Waalwijk oogstte FC Groningen niets dan lof in de landelijke media. Zo verwacht Valentijn Driessen van De Telegraaf dat Groningen wel eens de verrassing van het seizoen kan worden. Daarbij kan een goed resultaat tegen de Alkmaarders helpen deze stelling te bevestigen.

AZ zag topscoorder Vangelis Pavlidis voor achttien miljoen euro vertrekken naar Benfica. De spits was vorig seizoen goed voor 29 doelpunten. Middenvelder Dani de Wit, die tien keer scoorde, vertrok naar Vfl Bochum. Een kleine veertig treffers gingen de deur uit. De vraag voor trainer Maarten Martens is hoe dit op te vangen? In de eerste twee duels tegen Almere City en NEC had AZ aan één treffer voldoende voor de drie punten.

Voor FC Groningen zal gelden never change a winning team. Het is zondag de 34e ontmoeting op het hoogste niveau in Groningen waarbij de statistieken bijna in balans zijn. Groningen won twaalf keer, zeven keer eindigde het onbeslist en veertien keer was AZ de sterkste. De laatste zege dateert van 24 oktober 2021. Door treffers van Cyril Ngonge, met het wereldberoemde hakje, en Michael de Leeuw won Groningen met 2-0.

De aftrap in een zo goed als uitverkochte Euroborg is zondag om 12.15 uur.