Sport

FC Groningen speelt zondag tegen AZ in speciaal tenue

Komende zondag speelt FC Groningen een heuse topper in de Eredivisie. AZ uit Alkmaar is vanaf 12.15 uur de tegenstander in de Euroborg. Beide ploegen hebben de volle buit gehaald in de eerste twee duels. FC Groningen speelt in een speciaal 050-tenue.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Ewoud Rooks, FC Groningen
Foto: Ewoud Rooks, FC Groningen

Het is het vierde jaar op rij dat FC Groningen een keer in een speciaal shirt speelt. De gedachte achter de speciale outfit van dit jaar is gebaseerd op het verhaal van Gronings Ontzet. Art director en FC-supporter Thijs van den Broek heeft het tenue ontworpen.

Van den Broek maakte de historische koppeling op met het Gronings Ontzet. Vanwege dit thema is er gezocht naar een logische datum om in het speciale tenue te voetballen. In samenspraak met afvaardigingen van de officiële supportersgroepen is gekozen voor de thuiswedstrijd tegen AZ uit Alkmaar, tevens een stad die jaarlijks een ‘ontzet’ viert.

In 1672 lijkt Groningen te bezwijken onder het geweld van de Christoph Bernhard von Galen (Bommen Berend), die de stad wil innemen. Tot Carl von Rabenhaupt opstaat en de leiding neemt over de verdedigingslinie van Groningen. Hij versterkt de muren, brengt de bevolking op de been en samen weerstaan de Groningse troepen wekenlange bombardementen, waardoor de stad stand houdt.

Strijden voor de stad, de kleuren, de supporters, de club. Dat is iedere wedstrijd weer de gedachte waarmee het team van FC Groningen het veld op stapt. De keeper die het doel beschermt alsof het de muren van de stad zijn. Verdedigers ontmantelen iedere aanval van de tegenstander, de middenvelders vormen de strategie en de aanvallers proberen toe te slaan. Samenwerking is de sleutel om de strijd te winnen, net als in 1672.

Op 28 augustus is het weer tijd voor de jaarlijkse viering van de succesvolle ontzetting van Groningen. Komende zondag hoopt de FC tegen AZ alvast een voorschot te nemen. (Foto: Ewoud Rooks, website FC Groningen)