FC Groningen trekt voor vierde keer op rij aan het kortste eind

Er had zeker meer ingezeten voor FC Groningen, maar voor de vierde wedstrijd op rij stond de FC na negentig minuten met lege handen. FC Utrecht was in de Euroborg met 1-0 te sterk. FC Groningen is inmiddels gezakt naar plek dertien in de Eredivisie met negen punten uit evenzovele wedstrijden.

Leestijd: 2 minuten

Een volle Euroborg

Voorafgaand aan de wedstrijd was tot ieders verrassing duidelijk dat doelman Etienne Vaessen en aanvoerder Leandro Bacuna disciplinair geschorst waren. Beide sterkhouders hadden zich eerder deze week verslapen nadat beide spelers de wereld over waren gevlogen tijdens de afgelopen interlandperiode en wellicht een jetlag aan het verwerken waren.

Voor de technische staf was het echter duidelijk dat doelman Hidde Jurjes en Finn Stam in de basis gingen starten. Regels waren overtreden dus geen discussie; beginnen op de bank. Bacuna speelde de tweede helft. FC Groningen had het lastig in de beginfase en had de mazzel dat een treffer van Min op het randje van buitenspel niet doorging. Na twintig minuten was het wel raak. Een fraaie krul van Cathline van afstand draaide in de verre hoek via de paal binnen.

De thuisclub kreeg vervolgens wel een aantal mogelijkheden. Maar zowel Jorg Schreuders als Thom van Bergen slaagden niet. FC Groningen werkte als vanouds keihard en deed er na de pauze nog een schepje bovenop, maar echt grote kansen bleven uit. Met nog ruim twintig minuten te gaan kwamen Tika de Jonge en Brynjólfur Willumsson binnen de lijnen. Dat bracht meer gevaar. Willumsson kreeg vlak voor tijd nog een opgelegde kans, maar scoorde niet.

Zo bleek eens te meer dat FC Groningen moeite heeft om doelpunten te maken en omdat de mannen van trainer Dick Lukkien meestal wel minstens een doelpunt tegen krijgen is het winnen van wedstrijden niet eenvoudig. En zijn vier nederlagen op rij logisch verklaard. De Trots van het Noorden begon fantastisch met negen punten uit vijf duels. Door het kwartet verliespartijen staat de FC nog maar één puntje boven plek zestien.

De club die na 34 wedstrijden op die plek staat moet de play-offs spelen om degradatie te voorkomen. Het is derhalve hoog tijd voor een goed resultaat. Volgende week zaterdag speelt FC Groningen in Limburg tegen nummer elf Fortuna Sittard. Een cruciaal duel om weer omhoog te kunnen kijken. De Limburgers hebben namelijk twee punten meer dan de FC.