Sport

Geen Olympische spelen voor Jur Vrieling

Voor Jur Vrieling komt er geen derde Olympische Spelen op rij. De springruiter uit Holwierde is door bondscoach Rob Ehrens niet aangewezen om af te reizen naar Tokio. Zowel in 2012 in Londen als in 2016 in Rio de Janeiro was Vrieling van de partij. In Londen greep Vrieling met het landenteam zilver.


Leestijd: 1 minuut

Jur Vrieling strandt in het zicht van de haven
Jur Vrieling strandt in het zicht van de haven

In Rio kwam de 51-jarige ruiter negatief in het nieuws door zijn paard Zirrocco Blue te nadrukkelijk met de zweep te slaan. Dat was destijds volop in beeld en achtervolgde de Groninger een tijdje. Met het landenteam werd geen medaille gescoord en individueel was het een tegenvaller. Vrieling kan nu geen revanche nemen op vijf jaar geleden.

Het was al bekend dat het sowieso lastiger zou worden om nog een keer mee te kunnen naar de Spelen, omdat het team van vier naar drie ruiters is gegaan. Vrieling zag de bui al hangen en liet in mei aan horses.nl weten dat de lat heel hoog lag voor kwalificatie. Ook in de ruitersport heeft het coronavirus veel voorbereidingen verstoord. Met name het missen van concourservaring is een factor.

Vrieling was in de race met de tienjarige Fiuminico van de Kalevalei. Maar tien jaar is relatief jong en kijkend naar de concurrentie is de bondscoach tot het oordeel gekomen dat de combinatie te licht is. Afgelopen weekend was in Rotterdam het laatste meetmoment. Daar was Vrieling niet bij. Maikel van der Vleuten, Harrie Smolders, Mark Houtzager en reserve Willem Greve zijn de uitverkorenen.