Sport

GIJS verliest arbitragezaak om speler die onterecht op de bank zat

De arbitragecommissie van de Nederlandse IJshockeybond (NIJB) heeft GIJS HEPRO Groningen in het ongelijk gesteld in de zaak tegen de bond. Zo meldt het Dagblad van het Noorden. GIJS kreeg drie punten in mindering voor het onterecht op de bank hebben van een jeugdspeler, punten die ze nu mogelijk tekort komen voor deelname aan de play-offs.


Leestijd: 1 minuut

IJsbaan Kardinge de thuishal van GIJS
IJsbaan Kardinge de thuishal van GIJS

De zaak gaat terug naar 21 oktober vorig jaar. Jeugdspeler Nash Hayward Jones zat tegen Yeti’s Breda op de bank, terwijl hij niet op het wedstrijdformulier stond. De Brabanders meenden dat Hayward Jones tijdens de wedstrijd op het ijs heeft gestaan en maakte daar melding van bij de bond. Aanvankelijk verloor GIJS deze zaak al en kreeg drie punten in mindering.

Er zijn beelden waaruit blijkt dat de jonge speler daadwerkelijk op de bank zit, wat gezien wordt als wedstrijdterrein, en na afloop op het ijs komt. Dat is door de arbiter onomstotelijk vastgesteld. Volgens de club om de zege te vieren, maar de arbiter in de spoedarbitrage wees de eis van GIJS van de hand waardoor de mogelijkheden, behoudens een gang naar de civiele rechter, op zijn om de punten terug te krijgen.

Punten die GIJS mogelijk tekort komt om als nummer acht van de Eredivisie alsnog aan de play-offs mee te mogen doen. De Groningers staan negende met een achterstand van zes punten op nummer acht Dordrecht Lions. Komend weekend is de laatste speelronde van de reguliere competitie. Mocht GIJS winnen van Sweetlake Panters en Dordrecht verliest dan is het gat precies drie punten.

Het onderlinge resultaat is in het voordeel van GIJS en dus zouden ze met de drie extra punten aan het toetje van het seizoen kunnen beginnen. GIJS is het niet eens met de motivering van de arbiter en overweegt een gang naar de civiele rechter.