Sport

Groningen bereidt zich voor op ultiem slotduel

Hoeveel miljoen is de treffer van Thom van Bergen waard? De spits kopte FC Groningen afgelopen vrijdag in het uitduel tegen Telstar in de 95e minuut langszij. De 1-1 betekent dat Groningen in de race blijft voor directe promotie. Komende vrijdag is de apotheose in de Euroborg.


Leestijd: 1 minuut

Iedere stoel is vrijdagavond bezet in de Euroborg
Iedere stoel is vrijdagavond bezet in de Euroborg

Winst tegen nummer twee Roda JC betekent dat FC Groningen na één jaar Keuken Kampioen Divisie terugkeert naar het hoogte niveau. Dan is ook ongeveer de waarde van het doelpunt van Van Bergen in geld uit te drukken. Het verschil tussen Eredivisie of nog een jaar Eerste Divisie is gigantisch. In de wetenschap dat de club grote financiële risico’s van de nodige miljoenen genomen heeft om direct terug te keren.

Nou is niet winnen van Roda niet onmiddellijk rampzalig en kan de ploeg van trainer Dick Lukkien via de nacompetitie proberen om alsnog te promoveren. Maar dat is vaak een onberekenbare tombola met verrassende uitslagen. En verre van een zekerheid. Niet promoveren heeft grote gevolgen voor de bedrijfsvoering van de FC met toenemend risico om te verzanden in de Eerste Divisie, zoals met NAC Breda en De Graafschap het geval is.

Daarom was het een geschenk uit de hemel dat het Van Bergen lukte om in een hele slechte wedstrijd alsnog een gaatje te vinden en doelman Ronald Koeman junior te passeren. Dat houdt de hoop bij iedereen levend. De Euroborg is al weken uitverkocht en tickets gaan al voor meer dan duizend euro rond op Marktplaats. FC Groningen is weer populair en dat is na een aantal magere jaren misschien wel de grootste winst.

Het is nu aan de spelers zelf om het doelpunt van Van Bergen passend te verzilveren met een overwinning tegen Roda JC.