Sport

Groots afscheid Thomas Koenis na wedstrijd van verliezend Donar

Het shirt met nummer veertien wordt door niemand meer gedragen door een speler van Donar en een deel van de tribune is naar hem vernoemd. Het gaat over Thomas Koenis. De center stopte afgelopen zomer na in totaal negen seizoenen voor Donar. Smet op de avond was de nederlaag van Donar zelf. In MartiniPlaza was ZZ Leiden met 70-62 te sterk.


Leestijd: 1 minuut

Groots afscheid Thomas Koenis na wedstrijd van verliezend Donar
Groots afscheid Thomas Koenis na wedstrijd van verliezend Donar

Het 'retirement' van een shirt overkwam in het verleden slechts twee andere spelers. 'Mister Donar' Martin de Vries in de jaren tachtig en veel recenter Jason Dourriseau. De nummers tien, negen en veertien zijn voor altijd uit de roulatie. Koenis werd met Donar twee keer landskampioen. won drie keer de beker en twee keer de Supercup. Het jaar 2018 was ongetwijfeld het mooiste jaar. Toen werden niet alleen alle prijzen in Nederland gewonnen, maar kwam Donar Europees tot de halve finale in de Europe Cup.


In één van die duels schitterde Koenis door tegen Keravnos liefst zeven driepunters raak te gooien. Een zeldzame prestatie voor een center, waarbij de in Enkhuizen geboren speler zijn eerste vijf pogingen van afstand allemaal raakte. Onder andere oud-coach Ivica Skelin was aanwezig om het afscheid luister bij te zetten. Het gebeurde allemaal na afloop van de competitiewedstrijd tegen Leiden. Een duel waarin de Groningers lieten zien aan de beterende hand te zijn, maar het vertalen naar een zege zat er nog niet in.

Donar zat lange tijd goed in de wedstrijd. Na drie kwarten stond het 53-53 en waren er mogelijkheden om de nummer twee in de Betfirst BNXT League te kloppen, maar in de slotfase had de thuisploeg net te weinig in de mouwen om tot winst te komen. Het gevolg was wel gewoon de vierde competitienederlaag op rij. Na vier kwarten stond 62-70 op het scorebord en dat bezorgde de ruim drieduizend fans toch weer een teleurstelling. Viktor Gaddefors was topscorer met twaalf punten.

Donar blijft voorlopig zesde met veertien punten uit tien duels. Komende zondagmiddag komt nummer vier Landstede Hammers naar MartiniPlaza. Aanvang 15.00 uur. (Foto: YouTube Donar TV)