Sport

Hans Nijland niet gekozen tot KNVB-bondsvoorzitter

Hans Nijland heeft er de afgelopen weken alles aan gedaan om de nieuwe bondsvoorzitter van de voetbalbond KNVB te worden, maar het is niet gelukt. De oud-directeur van FC Groningen kreeg te weinig stemmen. De voormalige hoofdcommissaris van politie in Amsterdam Frank Paauw bleek het populairst en kreeg de meeste stemmen.


Leestijd: 1 minuut

Hans Nijland toen hij vertrok bij FC Groningen
Hans Nijland toen hij vertrok bij FC Groningen

Naast de politiechef was oud-voetbalster Jeanet van der Laan ook in de race. Van de in totaal 58 uit te brengen stemmen kreeg de 64-jarige Nijland twintig. Van der Laan ontving zeven stemmen. Paauw haalde in de eerste stemronde direct de meerderheid met 31 stemmen. Daarmee was het direct beslist, omdat Paauw de benodigde minimaal de helft van de stemmen kreeg.

Nijland, voorgedragen door het Supporterscollectief Nederland, reisde de afgelopen weken stad en land af om zijn kandidatuur kracht bij te zetten. En ging er vol voor. Niet zonder resultaat leek het. In de loop naar de verkiezingsavond bleek uit een enquête dat Nijland bij de amateurvoetballers het meest populair van de drie was.

Dat bleek bij de feitelijke stemming helaas anders voor Nijland. De huidige voorzitter van amateurclub HSC in Sappemeer dacht, zo liet Nijland optekenen in het Dagblad van het Noorden, na afloop achttien stemmen uit het betaalde voetbal gekregen te hebben en slechts twee uit de amateurhoek.

Een bondsvoorzitter krijgt mandaat voor een periode van drie jaar en kan daarna maximaal twee keer herbenoemd worden. Voor aanvang van de stemronde presenteerden de drie kandidaten zich aan dertig afgevaardigden uit het amateurvoetbal en dertig uit het betaalde voetbal. FC Groningen was er niet bij. Iedere drie jaar zijn vier clubs uitgeloot en daar was Groningen deze keer eentje van.

Nijland verwerkt zijn nederlaag met een korte vakantie.