Jolien Knollema met Oranje naar de Olympische Spelen

Het ticket naar Parijs kan geboekt worden. De Nederlandse volleybalvrouwen hebben zich in het Japanse Fukuoka geplaatst voor de Olympische Spelen komende zomer. Met Jolien Knollema uit Haren in de gelederen. Het 21-jarige talent kreeg de afgelopen wedstrijden veel speeltijd.

Een lachende Jolien Knollema mag naar Parijs

De eerste poging vorig jaar tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in China mislukte waardoor het dit jaar tijdens de Volleyball Nations League (VNL) moest gebeuren. Om na twaalf wedstrijden minimaal negende te zijn op de wereldranglijst. Daarbij was het essentieel om in de slotweek de belangrijkste concurrent Canada voor te blijven. Dat lukte afgelopen vrijdag dankzij een klinkende 3-0 zege.

Daarna had Nederland in het slotduel tegen Zuid-Korea nog één set nodig en dat lukte. Oranje won met 3-0 en kon plaatsing grootst gevierd worden. Knollema stond in een groot deel van de afgelopen twaalf wedstrijden tijdens de Nations League in de basis en speelt een steeds grotere rol bij het Nederlands team. Oranje eindigde als achtste tijdens de VNL en miste net de finaleserie van de VNL, maar het Olympisch ticket neemt niemand Knollema en co nog af.

Het is voor Knollema een vervolg op een al fantastisch seizoen bij haar club Allianz MTV Stuttgart. De Harense pakte in de alles beslissende finale tegen SSC Palmberg Schwerin met haar ploeg het kampioenschap. Eerder in het seizoen wonnen ze ook de Supercup en de beker. De passer-loper speelde de twee seizoenen hiervoor bij Il Bisonte Firenze in de Italiaanse Serie A.

Nederland plaatste zich voor de vierde keer in de historie voor de Spelen. Nog nooit kon een medaille veroverd worden. Plek vier in 2016 was het beste resultaat.