Sport

Jolien Knollema sluit fantatisch eerste jaar in Stuttgart met titel in stijl af

Volleybalster Jolien Knollema heeft een fantastisch eerste jaar bij Allianz MTV Stuttgart beleefd. De Harense pakte in de alles beslissende finale tegen SSC Palmberg Schwerin met haar ploeg het kampioenschap. Eerder dit seizoen wonnen ze ook de Supercup en de beker.


Leestijd: 2 minuten

Een lachende Jolien Knollema mag naar Parijs
Een lachende Jolien Knollema mag naar Parijs

In de slopende best-of-five serie stond het 2-2 en was het aan Stuttgart om op bezoek bij Schwerin te doen wat in de finale nog niet gelukt was. Namelijk winnen. Dat leek in de eerste set via een 25-17 nederlaag ook niet te lukken, maar daarna namen Knollema en co het heft in handen en wonnen de volgende drie sets met 25-20, 25-13 en 25-13. Zo lukte het Stuttgart om de titel te prolongeren.

Knollema werd niet voor het eerst dit seizoen uitgeroepen tot most valuable player van de wedstrijd. Ze was topscorer met twintig punten, waar maar vier fouten tegenover stonden waardoor Knollema met een netto score van plus zestien veruit de beste speelster op de vloer was in waarschijnlijk één van haar beste wedstrijden van het seizoen. Het zegt iets over de verdere ontwikkeling van de passer-loper die de twee seizoenen hiervoor bij Il Bisonte Firenze in de Italiaanse Serie A speelde.

Saillant detail is dat de bondscoach van Oranje Felix Koslowski ook clubcoach van Schwerin is en Knollema er mede verantwoordelijk voor was dat de bondcoach met lege handen achter bleef. De 21-jarige speelster, die begon bij Oranje Nassau in Groningen, zal het niet aangerekend worden en ongetwijfeld opgeroepen worden bij Oranje. Om te proberen de Olympische droom voor Parijs waar te maken. Om via een hoge plek op de wereldranglijst plaatsing af te dwingen.

Oranje staat nu tiende en dat zou voldoende zijn. Na de Volleybal Nations League wordt op 24 juni de balans opgemaakt. Daaraan begint Nederland op 14 mei al met een duel tegen Bulgarije. Oranje speelt vier duels in Antalya. Vervolgens vier wedstrijden in het Chinese Macau om af te ronden met vier wedstrijden in Fukuoka in Japan. Kortom Knollema heeft weinig tijd om het net afgelopen fantastische seizoen te vieren, want de plicht met Oranje roept snel.