Sport

Jorden van Foreest schrijft historie door Tata Steel toernooi te winnen

De 21-jarige Jorden van Foreest heeft op sensationele wijze het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee op zijn naam geschreven. De Groninger is de eerste Nederlandse winnaar sinds 1985 toen Jan Timman won. Van Foreest rekende in een tiebreak af met landgenoot Anish Giri.


Leestijd: 1 minuut

Jorden van Foreest schrijft historie door Tata Steel toernooi te winnen
Jorden van Foreest schrijft historie door Tata Steel toernooi te winnen

De 83e editie kende dus een sensationele ontknoping. Van Foreest had bij het ingaan van de laatste ronde een half punt achterstand op leider Giri. Van Foreest veegde de Zweed Nils Grandelius van het bord en Giri kwam niet verder dan remise tegen de Spanjaard David Anton. Het gevolg was een barrage. De eerste twee partijen met slechts vijf minuten bedenktijd eindigden in remise.

De beslissing moest vallen in het derde verlengstuk. In een zogeheten armageddon partij bleek Van Foreest het meest allert na een lange dag schaken. Giri kon onvoldoende uit de voeten met een verrassende zet en moest in verloren stelling opgeven. Daarmee was de sensatie een feit. En niet onverdiend. Hij bleef in dertien partijen ongeslagen.

Van Foreest doorbrak met de winst de 2700 punten grens. De elo-rating geeft aan hoe sterk een speler is. In algemene zin geldt als deze grens doorbroken wordt een schaker echt meetelt bij de wereldtop en zich supergrootmeester mag noemen.

Het Tata Steel toernooi wordt gezien als het 'Wimbledon van het schaken'. Oftewel wereldwijd het hoogst aangeschreven toernooi. 'Ik droomde er als kind van om met de besten van de wereld te spelen tijdens dit toernooi, maar ik had in mijn stoutste dromen niet verwacht om het toernooi ooit te winnen.'

(Foto: Youtube Tata Steel toernooi)