Sport

Jorinde van Klinken gooit zich naar vierde plaats op WK atletiek

Jorinde van Klinken van Groningen Atletiek is afgelopen nacht tijdens het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene vierde geworden op het onderdeel discuswerpen. De 22-jarige atlete wierp de discus in haar beste worp naar 64.97 meter. Het is de beste prestatie ooit van een Nederlandse op het onderdeel discuswerpen bij een WK.


Leestijd: 1 minuut

Een blije Jorinde van Klinken
Een blije Jorinde van Klinken

Van Klinken klaagde na afloop over buikpijn wat voor de nodige afleiding had gezorgd. Desondanks slaagde ze er toch in om een paar geldige worpen af te leveren, maar haar beste poging werd in eerste instantie wel afgekeurd. Na het beter bestuderen van de beelden kwam de worp alsnog op het wedstijdformulier. De top drie was qua afstand veel te ver weg om te kunnen denken aan eremetaal.

Dat Van Klinken vierde werd was gezien haar lastige voorbereiding een mirakel. Twee weken voor het WK raakte ze geblesseerd, maar dat was net op tijd onder controle. Ze studeert en traint inmiddels twee jaar in Amerika en aan de NOS liet ze na afloop weten dat een langer verblijf op de tocht stond. Vanwege het vertrek van haar trainer Brian Blutreich naar een andere universiteit plus gedoe met haar visum.

Uiteindelijk kwam het allemaal goed, maar van absolute focus was geen sprake. Ondanks alles toonde Van Klinken zich na afloop tevreden. 'Maar met 22-jaar nummer vier van de wereld worden is echt bizar.' In de wetenschap dat atleten die discuswerpen en kogelstoten pas op latere leeftijd tot hun beste prestaties komen.

De Chinese Feng Bin gooide de discus met 69.12 meter naar het goud. Het zilver was voor de Kroatische Sandra Perkovic met 68.45 meter en Valarie Allman uit Amerika greep met 68.30 meter het brons.  Van Klinken werd vorig jaar Europees kampioen onder 23 jaar op de discus en in 2019 Europees kampioen onder 19 jaar. (Foto: Youtube)