Sport

Lois Abbingh met eerste zege op weg naar zwaaien met Olympische vlag

Ze moest het weken geheim houden en vrijdag is het zover. Lois Abbingh draagt de Nederlandse vlag tijdens de opening van de Olympische Spelen. In de wetenschap dat de in Groningen geboren handbalster met Oranje de eerste zege al op zak heeft.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Archief Groninger Internet Courant
Foto: Archief Groninger Internet Courant

Oranje won met 34-31 van Angola. Het was duidelijk even wennen, want er was sprake van een rommelige wedstrijd. De tegenstander uit Afrika speelde fysiek stevig en daar had Oranje moeite mee getuige de 19-18 tussenstand. De bijna 32-jarige aanvoerder scoorde in totaal vier keer, waarvan drie in de belangrijke slotfase.

Nederland komt zondagavond weer in actie. Dan wacht tegen wereldkampioen Frankrijk direct een zware kluif. De overige landen in Poule B zijn Brazilië, Hongarije en Spanje. De eerste vier gaan naar de kwartfinale. De kop is er af en Abbingh focust zich nu op de zes kilometer lange boottocht over de Seine dwars door het centrum van Parijs. Hoe dat er exact uit ziet en welke artiesten allemaal mee doen weet bijna niemand.

Abbingh draagt de vlag samen met 3×3 basketballer Worthy de Jong. Ze wist het al een aantal weken, maar moest het geheim houden. Het was begin juni toen Abbingh liggend op een strand van Ibiza telefoon kreeg met de vraag of ze de vlag wou dragen. ‘Het is natuurlijk een grote eer. Er zaten allemaal Nederlanders om me heen, dus ik probeerde rustig te blijven. Op de Spelen is het altijd zo lastig, want ik wil me supergoed focussen. Maar ik wil ook genieten van hoe mooi het is’, liet Abbingh bij Nu.nl optekenen.

Daarom zei Abbingh uiteraard volmondig ja.