Sport

Lycurgus haalt voor het eerst in historie speler uit Chili

Passer-loper Vicente Parraguirre uit Chili speelt komend seizoen bij Nova Tech Lycurgus. Een primeur, want nog nooit eerder in de geschiedenis van de club speelde een Chileen in Groningen. Parraguirre speelde de afgelopen seizoenen bij Club Ciudad de Buenos Aires in Argentinië.


Leestijd: 2 minuten

De 29-jarige Parraguirre is afkomstig uit de hoofdstad Santiago de Chile en begon op zijn zesde met volleyballen. Hij is Chileens international en heeft twee oudere broers, Matias en Tomas, die ook volleybalden. Met beide broers speelde Parraguirre  van 2011 tot 2020 in het nationaal team. Oudste broer Matias is inmiddels gestopt.

Op zijn negentiende vertrok de 1.94 meter lange Parraguirre vanuit Chili, waar hij onder meer voor Club Deportivo Manquehue en Club Ado speelde, naar de Laval University in het Canadeese Quebec waar hij vijf jaar actief was en als bedrijfskundige afstudeerde. Daarna volgen drie seizoenen bij SKV Usti nad Labem in Tsjechië.

Sinds 2021 vertoonde de aanvaller zijn kwaliteiten bij Club Ciudad de Buenos Aires. Waar hij de afgelopen twee seizoenen kampioen was en de beker pakte. Zowel in 2017, 2021 als 2023 is de Chileense aanwinst verkozen tot beste passer-loper van het Zuid-Amerikaans kampioenschap. Daarnaast in de seizoenen 2021/2022 en 2022/2023 beste passer-loper van de Argentijnse competitie.

Parraguirre komt op voorspraak van de nieuwe coach Mark Lebedew. ‘Ik volg Vicente al een aantal jaren. Hij is een zeer goede aanvaller en deed de afgelopen jaren prima ervaring op in de Argentijnse competitie. Daar behoort hij al een aantal jaren tot de beste passer-lopers. In het nationaal team boekte Chili met Parraguirre historisch goeie resultaten. Dat is voor een groot deel aan hem toe te schrijven. Bovendien heeft Parraguirre sterke leiderschapskwaliteiten. Daar kijk ik zeker ook naar uit.’

De aanvaller was direct gecharmeerd van de interesse. ‘Het was een goed voorstel en coach Mark Lebedew was echt geïnteresseerd in mij. Dat geeft wel een speciaal gevoel. En ik wou wel terug naar Europa. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik daar speelde. Ik ben ooit twee dagen in Amsterdam geweest, maar verder nog nooit in Nederland. Leuk om een andere competitie en land te ontdekken. De mogelijkheid om tegen Belgische topclubs te gaan spelen vind ik een interessante toevoeging.’ (Foto: website Lycurgus)