Sport

Lycurgus hoopt historische Europese prestatie te leveren

De achtste finale in de Europese CEV-Cup staat op het programma voor Samen Lycurgus. Donderdagavond vanaf 20.00 uur spelen de Groningers de thuiswedstrijd tegen SVG Lüneburg en over dertien dagen volgt de return in Duitsland. Het Alfa-college Sportcentrum kan rekenen op een volle hal.


Leestijd: 1 minuut

Lycurgus nadert koppositie na achtste zege op rij
Lycurgus nadert koppositie na achtste zege op rij

De inzet is dus een plek bij de laatste acht in Europa. Zo ver schopte Samen Lycurgus het in ruim vijftig Europese wedstrijden nog nooit. De club kan derhalve historie schrijven om zich voor het eerst te plaatsen voor de kwartfinale. De Duitsers zijn ten opzichte van de laatste jaren sterker geworden en de eind vorig jaar in gebruik genomen LKH-Arena, met plek voor maximaal 3.500 fans. Lüneburg, gelegen op ruim driehonderd kilometer van Groningen, staat momenteel gedeeld tweede in de Bundesliga.

Coach Arjan Taaij kijkt ernaar uit. 'Het zijn deels onze vrienden. We sparren al sinds 2013 regelmatig tegen elkaar. Op basis van de twee wedstrijden tegen Calcit Kamnik is Lüneburg denk ik beter, maar ze spelen onvergelijkbare systemen. Ze spelen met veel tempo in de distributie en richten zich op veel controle in moeilijke situaties. Ze hebben in de diagonaal Jordan Ewert, middenman Pearson Eshenko en spelverdeler Joseph Worsley drie dragende spelers en hebben dit jaar extra kwaliteit toegevoegd ten opzichte van vorig jaar.

Met Auke van de Kamp in de gelederen. De publiekslieveling, die vijf jaar voor Samen Lycurgus speelde,  is bezig aan zijn tweede seizoen in Lüneburg, maar is Groningen zeker niet vergeten. Van de Kamp heeft in zijn appartement zelfs een afbeelding van de Martinitoren aan de muur hangen.

Voor Samen Lycurgus is het de kunst om hetzelfde gevoel op te roepen als in de beslissende wedstrijd tegen Calcit Kamnik twee weken geleden. De situatie is nu anders, omdat een zo goed mogelijke uitgangspositie bereikt moet worden en het dus niet beslissend is. In de competitie gaat het inmiddels prima met zeven zeges op rij, maar dat zegt niet zoveel. In Europa gelden andere waardes. Iedereen zal op de toppen van zijn kunnen moeten spelen om kans te maken op een historische prestatie.