Sport

Groningse hockeyclub Martinus krijgt eerste hockey5s-veld van Nederland

De Groningse hockeyvereniging Martinus opent voor de herfstvakantie een vast hockey5s-veld in Paddenpoel-Noord. Een primeur: deze ‘hockey5s-dome’ is het eerste vaste veld in Nederland speciaal gemaakt voor deze nieuwe, snellere variant van veldhockey. Naar verwachting zullen de eerste partijtjes voor de herfstvakantie worden gespeeld.


Leestijd: 1 minuut

Het veld wordt aangelegd door de gemeente. Omdat er op de locatie niet genoeg ruimte was voor een volledig hockeyveld, is er gekozen voor een hockey5s-veld. Dit type veld is kleiner, met afmetingen van 24 bij 40 meter.

Hockey5s is een actievere en laagdrempeligere variant van het traditionele hockey. Het spel wordt gespeeld met dezelfde stick en dezelfde bal, maar in plaats van elf spelers per team speel je met vier veldspelers en een keeper op een kleiner veld. Romdom het veld zit een boarding van 30 centimeter, waardoor de bal in het spel blijft. Daarnaast zijn er minder regels dan bij het traditionele hockey.

“Een vast veld voor hockey5s heb je nog niet in Nederland,” zegt Jos van Kimmenaede, oprichter en verenigingsmanager van Martinus. Hij is enthousiast over de aanleg van het nieuwe veld. “We noemen het al de ‘Hockey5s-dome van Groningen’. Omdat je met minder spelers op het veld staat heeft iedereen veel meer balcontact. Het is een een snelle, technische vorm van hockey die leuk is voor kinderen én volwassenen.”