Sport

Promotiekoorts FC Groningen stijgt naar hoogtepunt

De opdracht is duidelijk. Twee keer winnen en promotie voor FC Groningen is een feit. Dichtbij, maar nog heel ver weg. Op papier is FC Groningen al terug in de Eredivisie, maar daarvoor moet de FC nog wel twee keer negentig minuten winnend de wei in. Te beginnen in Velsen-Zuid tegen Telstar.


Leestijd: 2 minuten

Supporters van FC Groningen in een uitwedstrijd tegen SC Heerenveen
Supporters van FC Groningen in een uitwedstrijd tegen SC Heerenveen

Na de 1-1 in de uitwedstrijd tegen koploper Willem II en het gelijkspel van nummer twee Roda JC bij Jong Ajax blijft Willem II de grootste kanshebber op de titel met respectievelijk drie en vier punten voorsprong op Roda en Groningen. Als de Tilburgers vrijdagavond wint bij nummer vier FC Dordrecht is het kampioenschap een feit. Dat zal niet vanzelf gaan, want Dordrecht is een ploeg in vorm en is zeker thuis lastig te verslaan.

FC Groningen lijkt op voorhand de makkelijkste tegenstander van de drie te hebben. Het uitduel tegen nummer zestien Telstar moet de ploeg van trainer Dick Lukkien winnend af kunnen sluiten. In de wetenschap dat Roda in Kerkrade sc Cambuur ontvangt is het ideale scenario dat de FC na speelronde 37 op één punt van Willem II tweede staat en directe promotiekansen blijvend in eigen hand houdt.

In de wetenschap dat Luciano Valente ontbreekt. De middenvelder liep tegen Willem II een spierblessure op en komt dit seizoen niet meer in actie. Rui Mendes is zijn vervanger. In Tilburg bleek dat Groningen hiermee aan kwaliteit op het middenveld inboet en minder dynamiek lijkt te hebben. Valente is vaak de man met veel drive waar menig aanval begint. Bovendien heeft hij een uitstekende connectie met de aanvallers Thom van Bergen en Romano Postema.

Telstar wist de laatste drie wedstrijden niet te winnen en pakte daarin slechts één punt. De laatste zege dateert van 5 april met 3-1 thuiswinst op Jong PSV. Eerder dit seizoen won FC Groningen in de Euroborg met 2-0 dankzij twee treffers van Valente. In de historie van de Eerste Divisie speelde FC Groningen vier keer bij de Witte Leeuwen. Won drie keer en speelde één keer gelijk.

De laatste ontmoeting dateert van 25 maart 2000. Toen won FC Groningen door treffers van Gregoor en Dominique van Dijk met 2-0. Winnen is vrijdagavond ook het toverwoord. De aftrap in het Rabobank IJmond stadion met een vol uitvak is om 20.00 uur.