Sport

Silke Jonkman eerste vrouw tijdens 35e 4 Mijl

Vijf jaar geleden deden zo'n 23.000 lopers mee aan de 4 Mijl van Groningen. Tijdens de 35e editie stokte de teller rond de 16.500 lopers. Het evenement lijkt qua aantallen over het hoogtepunt heen, maar de sfeer is nog altijd hetzelfde. Vrolijke, vermoeide en verhitte gezichten aangemoedigd door vele duizenden mensen langs de kant.


Leestijd: 1 minuut

Silke Jonkman eerste vrouw tijdens 35e 4 Mijl
Silke Jonkman eerste vrouw tijdens 35e 4 Mijl

Dit in combinatie met het fraaie najaarsweer laat zien dat de 4 Mijl voor velen een hoogtepunt van het jaar is. Dat was het zeker ook voor Silke Jonkman. De Harense, die vlakbij de start woont, won haar thuiswedstrijd in een tijd van 20.09 minuten. We moeten terug gaan naar 1992 om nog een Nederlandse als winnares op de erelijst te vinden. Carla Beurskens won destijds. En Jonkman bleef slechts tien seconden verwijderd van het Nederlands record. In 2015 tijdens de 4 Mijl gelopen door Maureen Koster.

De 25-jarige Jonkman debuteerde in augustus op het EK atletiek met een elfde plaats op de 10.000 meter. De student Industrial design engineering eindigde tijdens een eerdere editie al eens op het podium van de 4 Mijl bij de Nederlandse vrouwen, maar deze keer stond er geen maat op Jonkman. Na drie kilometer draaide ze de gaskraan open en liet de concurrentie duidelijk achter zich. Nummer twee Diana van Es gaf zestien seconden toe Lisa Rooms eindigde op ruim een halve minuut als derde.

Bij de mannen won de Ier Efrem Gidey, die al snel van iedereen wegrende. De voorsprong was inmens, maar in de slotfase kwam talent Yorben Ruiter nog heel dichtbij. Op de Vismarkt was het verschil na de 6.437 meter slechts zes seconden. Filmon Tesfu was met een tijd van 18.14 minuten derde en tweede Nederlander. Het parcoursrecord (Vincent Yator, 2011) van 17.06 minuten bleef buiten beeld.

Ook liepen diverse bekenden en oud-sporters voor het goede doel het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Ambassadeur Erben Wennemars kreeg een cheque van 45.000 euro uitgereikt. Zo kan de organisatie met veel positivisme op weg naar editie 36.