Vierde plaats raakt langzaam uit beeld voor FC Groningen; na 2-0 nederlaag bij Ajax

Leestijd: 2 minuten

Er was in Amsterdam geen sprake van een hoogstaande wedstrijd. Groningen werd door de thuisploeg teruggedrongen op eigen helft zonder heel gevaarlijk te worden. Miralem Sulemani was af en toe dreigend en ook Christian Eriksen schoot in de 27e minuut rakelings over. De ploeg van trainer Pieter Huistra meldde zich pas tien minuten voor de thee richting het doel van Kenneth Vermeer. Leandro Bacuna probeerde het vanaf de zestienmeterlijn, maar de middenvelder schoot naast.  Aan de andere kant redde Brian van Loo op een inzet van Mounir El Hamdaoui en voorkwam daarmee de openingstreffer. Een 0-0 ruststand was passend bij een matige eerste helft.

De eerste mogelijkheid van de tweede helft was ook voor de thuisploeg. Balverlies bij FC Groningen bracht El Hamdaoui in goede positie, maar wederom stond Van Loo goed opgesteld. In de periode daarna beten de groenwitten behoorlijk van zich af. Bacuna schoot hard in, Thomas Enevoldsen had een goed schot van afstand in huis en Jonas Ivens kopte uit een hoekschop in de handen van Vermeer.  Aan de andere kant had Ajax op voorsprong kunnen worden, maar Dusan Tadic stond in de weg bij een inzet van Vurnon Anita. De minuten daarna had Groningen op voorsprong kunnen komen. Eerst schoot Enevoldsen goed in en het geblokte schot werd door invaller Tim Matavz nog een keer ingeschoten. De doelman was al verslagen, maar Anita bracht redding op de doellijn.

Groningen verzuimde in die fase om op voorsprong te komen, maar in de 69e minuut was het aan de andere kant wel raak.  Hierbij onderschatte Van Loo een dieptepass op Sulemani. De doelman kwam te ver zijn doel uit in de verwachting de bal wel weg te kunnen schieten. Dit was niet het geval, want de Ajaxied kon de openingstreffer binnenschieten; 1-0. Vijf minuten later viel de beslissing. Een vrije trap werd niet goed weggewerkt en Jan Vertonghen schoot via de binnenkant van de paal binnen; 2-0. Daarna was het over en uit. Ivens probeerde het nog een keer van afstand, maar verder kwamen de gasten niet.

Om terug in de race te komen voor de vierde plaats kan Groningen komend weekend een belangrijke slag slaan. Zelf speelt de FC in Arnhem tegen Vitesse, terwijl de nummers vier en vijf, ADO en AZ elkaar in Alkmaar treffen.