Sport

Zilver voor Kromowidjojo met estafetteploeg tijdens EK

Ranomi Kromowidjojo heeft met de 4 x 100 meter vrije slag estafette tijdens het Europese kampioenschappen in Boedapest net naast het goud gegrepen. De in Sauwerd geboren zwemster kwam met haar teamgenotes Kira Toussaint, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk twaalf honderdste tekort voor de winst. Het goud was voor Groot-Brittannië.


Leestijd: 1 minuut

Ranomi Kromowidjojo hakt knoop door en stopt per direct met zwemmen
Ranomi Kromowidjojo hakt knoop door en stopt per direct met zwemmen

De 30-jarige Kromowidjojo was na afloop voor de camera van de NOS kritisch op haar eigen optreden.  Ze ging als eerste van start en zorgde ervoor dat Nederland de leiding nam, maar de tijd van 53,5 seconden bracht haar niet in vervoering. 'Mijn openingstijd was niet heel bijzonder. Laat dit een les voor Tokio zijn. We moeten scherp blijven.' De estafetteploeg wil dan weer op jacht naar goud.

De Nederlandse zwemsters veroverden in 2008, met onder anderen Kromowidjojo en Heemskerk, in Peking olympisch goud op de 4×100 meter vrije slag. Vier jaar later was er zilver in Londen, gevolgd door een vierde plaats op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Kromowidjojo komt tijdens het EK individueel in actie op de 50 meter vrije slag en vlinderslag plus de 100 meter vrije slag. Op de 50 meter vrije slag plaatste de drievoudig Olympisch kampioene zich al voor de finale.