Cultuur & Uitgaan

2100 jaar oude nederzetting gevonden in noord-Groningen

Tijdens werkzaamheden voor de aanleg van een hoogspanningskabel tussen Eemshaven en Vierverlaten hebben medewerkers van netbeheerder Tennet een 2100 jaar oude nederzetting gevonden.


Leestijd: 1 minuut

2100 jaar oude nederzetting gevonden in noord-Groningen
2100 jaar oude nederzetting gevonden in noord-Groningen

Tijdens de aanleg zijn restanten gevonden van een naar schatting 2100 jaar oude nederzetting, zoals potscherven en een paardenschedel. Archeologen op het Hogeland hebben de inheemse nederzetting aangetroffen en verder onderzocht, zo schrijft TenneT op haar LinkedIn-pagina. De exacte locatie van de vondst is niet bekend gemaakt.

De gevonden materialen zijn voorlopig opgeslagen in het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis voor verder onderzoek. TenneT overweegt later dit jaar een aantal vondsten en de verhalen erachter te exposeren in Het Hogeland.

Enkele gevonden munten
Enkele gevonden munten

De vondsten dateren wel uit de Romeinse tijd in Europa, maar dit deel van Nederland viel niet onder het Romeinse gezag. 2100 jaar geleden waren de Romeinen weliswaar in grote delen van het land aanwezig, maar niet in wat nu Noord-Nederland is. Dat maakt deze vondsten waardevol voor de geschiedschrijving, aldus TenneT.

(Bron en foto's: Tennet, LinkedIn).