Cultuur & Uitgaan

29 juli t/m 7 augustus: Muziekfestival ‘Schnitger Meets…’

Muziekfestivals, dat is echt van deze tijd. Ook in Groningen kun je deze zomer weer te kust en te keur. Zo begint op 29 juli het festival ‘Schnitger Meets…’. Maak je op voor tien dagen van bijzondere ontmoetingen rondom het Groninger orgel.


Leestijd: 1 minuut

29 juli t/m 7 augustus: Muziekfestival ‘Schnitger Meets…’
29 juli t/m 7 augustus: Muziekfestival ‘Schnitger Meets…’

Het is lang niet bij iedereen bekend, maar in Groningen staan de meest prachtige historische orgels. Sommige van die orgels zijn wel bijna 500 jaar oud. Een aantal van deze orgels is gebouwd door een van de beroemdste orgelbouwers ooit: Arp Schnitger. Dit jaar is het 300 jaar geleden dat hij stierf en dus is het een Schnitgerjaar. 

Excursies
Tijdens het festival ‘Schnitger Meets…’ wordt er van alles georganiseerd, zodat ook het brede publiek kan kennismaken met de persoon Arp Schnitger en de orgels die hij bouwde. Er zijn verschillende excursies die per vintage touringcar langs vijf eeuwen orgelbouw in Groningen voeren. Het oudste orgel dat daarbij wordt bezocht staat in Krewerd en is uit 1531! Daarnaast kan men maar liefst 15 concerten – gegeven door internationale toporganisten – bezoeken in Stad en Ommeland. 

Ook leuk is het om even binnen te wippen bij de masterclasses die dagelijks op verschillende locaties plaatsvinden. Deze worden georganiseerd door het Prins Claus Conservatorium en Stichting Groningen Orgelland. Zij hebben hiervoor orgeldocenten en studenten uit de hele wereld uitgenodigd. Voor de internationale gasten is het een buitenkans om de historische orgels in het echt te zien en te bespelen. 

Schnitger Meets… is onderdeel van de Orgelzomer Groningen 2019 die plaatsvindt van 29 juli t/m 20 oktober.

Het orgel van de Martinikerk
Het orgel van de Martinikerk