Vanaf 09.00 uur worden er kransen en bloemen gelegd op gedenkwaardige locaties in de hele stad, zoals de Joodse Begraafplaats, het N.S.-Monument en Indië-Monument aan de Selwerderhof, het voormalig Huis van Bewaring en bij de Canadese plaquette in het stadhuis.
De Nationale Herdenking vindt traditiegetrouw plaats vanaf 18.00 uur door de vlag half stok te hangen tot zonsondergang. In Groningen wordt daarna om 18.45 door het Gemeentebestuur, de stichting 4 mei Groningen en de Joodse Gemeente een krans gelegd bij het Joods Monument. Om 18.55 vertrekt een stoet vanaf de Hereweg voor een stille tocht naar het Martinikerkhof, via de Hereweg, het Hereplein, het Ged. Zuiderdiep, de Oosterstraat en de Grote Markt.
De stoet zal om 19.50 het Martinikerkhof oplopen terwijl de klokken van de Martinitoren geluid zullen worden. Na het taptoesignaal wordt vanaf klokslag 20.00 twee minuten stilte in acht genomen. De kranslegging na de stilte wordt muzikaal ondersteund door Chr. Harmoniegezelschap ‘Patrimonium’ en Gruno’s Postharmonie.
Na afloop van de kransleggingen is iedereen welkom in de Martinikerk voor koffie en thee. Strijkkwartet Canto Quartet, bestaande uit studenten van het Prins Claus Conservatorium, zal deze informele afsluiting op de achtergrond muzikaal omlijsten.
Ook op andere plekken in de stad kan men vanaf 20.00 de doden herdenken, bijvoorbeeld op de begraafplaats Nederlands Hervormde Kerk Engelbert, de Nieuwe begraafplaats Noorddijk en het monument aan de Boeiersingel in Hoogkerk.
Voor alle informatie kan je terecht op de website van de Stichting 4 mei Herdenking Groningen.