Cultuur & Uitgaan

‘Broedplaats Backbone050 moet behouden blijven’

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de verdwijning van culturele broedplaats Backbone050, vanwege de plannen voor sloop van hun huisvesting. Het gebouw dat vroeger scholengemeenschap De Vinkenborg in de Groningse stadswijk Vinkhuizen herbergde, biedt nu al jaren een thuis aan ongeveer 150, veelal startende ondernemers en jong, creatief en cultureel talent. De partij stelt daarom vragen aan het college.


Leestijd: 1 minuut

‘Broedplaats Backbone050 moet behouden blijven’
‘Broedplaats Backbone050 moet behouden blijven’

Raadslid Terence van Zoelen van de Partij voor de Dieren: “Het pand en de gebruikers zijn belangrijk in sociaal opzicht voor de wijk en bevorderen de verbinding. Dat is ook een belangrijke reden waarom wij deze groep mensen graag op deze plek houden.” Van Zoelen begrijpt niet zo goed waarom er wel moeten worden gepraat over officiële stukken over broedplaatsenbeleid, terwijl in de praktijk dit soort plaatsen blijkbaar niet op bescherming van het college hoeft te rekenen.

Partij voor de Dieren kandidaat-raadslid Bart Hekkema: “De gemeente zou samen met initiatiefnemers moeten kijken naar de mogelijkheid tot renovatie, die ook in het kader van duurzaamheid, circulariteit en het behoud van de sociale functie veel wenselijker is dan nieuwbouw.” Hekkema wil weten hoe de stichting Backbone050 en de gebruikers van het pand tot nu toe zijn meegenomen in de plannen van de gemeente. Een aantal gebruikers van het pand hebben aangegeven dat de gemeente laat en met weinig informatie reageert. Zij verkeren hierdoor in grote onzekerheid.

Het pand waarin Backbone050 gevestigd is, heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een plek waar ideeën verder kunnen ontwikkelen en waar kruisbestuiving plaatsvindt. Dit heeft geleid tot mooie initiatieven. De locatie van het pand zal nu mogelijk worden ontwikkeld als woningbouwlocatie, wat helaas tot gevolg heeft dat de huidige gebruikers van het pand een ander onderkomen moeten zoeken. Wat de Partij voor de Dieren betreft moet er genoeg ruimte in de gemeente zijn voor culturele, commerciële en maatschappelijke broedplaatsen. Het verdwijnen hiervan zou zonde zijn en funest voor de creatieve sector in Groningen.