Cultuur & Uitgaan

Creatief talent in Groningen onderscheiden: jonge choreograaf en theatermaakster krijgen talentsubsidie

Twee jonge creatieve Groningers, actief op het gebied van dans en theater, hebben een subsidie van 80.000 euro toegekend gekregen. Ook performancegezelschap Teddy’s Last Ride kan zo’n subsidiebedrag tegemoet zien.


Leestijd: 3 minuten

Creatief talent in Groningen onderscheiden: jonge choreograaf en theatermaakster krijgen talentsubsidie
Creatief talent in Groningen onderscheiden: jonge choreograaf en theatermaakster krijgen talentsubsidie

De gemeente Groningen heeft bekendgemaakt dat het choreograaf Mohamed Yusuf Boss, Jasmin Hasler, theatermaakster voor de allerjongsten en dans- en performancegezelschap Teddy’s Last Ride een subsidie toekent. De drie talentvolle theatermakers worden ondersteund door Grand Theatre en ontvangen nu alle drie €80.000,- voor een periode van 2 jaar via de bewezen talentregeling.

Deze gehonoreerde makers zijn de afgelopen jaren ondersteund door Station Noord en Grand Theatre, waarmee ze hun talent hebben kunnen ontwikkelen en bewijzen. Niek vom Bruch, directeur van Grand Theatre, reageert verheugd op het nieuws: ‘Als ontwikkelinstelling en Cultuurpijler ondersteunen we diverse talentvolle theatermakers uit het Noorden. Dat nu drie van die makers profiteren van deze regeling is goed nieuws. Met deze extra financiële bijdrage kunnen ze de volgende stap zetten in hun ontwikkeling naar zelfstandige makers.’

Mohamed Yusuf Boss

Mohamed Yusuf Boss is een danser, choreograaf en theatermaker uit Groningen. Vanuit het initiatief X_YUSUF_BOSS creëert Mohamed samen met creatief producent Jaukje van Wonderen een huis voor verhalen. Een plek waar ruimte is voor ieders verhaal. Mohamed’s werk vertrekt vanuit de hiphop en het each one teach one principe. In 2019 won Mohamed Yusuf Boss de Groninger Talentprijs van de provincie Groningen en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Momenteel werkt Mohamed in Grand Theatre aan zijn nieuwe voorstelling LíX.

Mohamed Yusuf Boss: ‘Deze toekenning is voor ons een bevestiging dat onze noodzaak wordt gezien. We zijn erg gelukkig hiermee en het geeft ons extra motivatie om nog meer verhalen te delen. Met, voor en door de stad!’

Jasmin Hasler

Theatermaakster Jasmin Hasler wordt gedreven door een passie voor het kleine, het intieme, het detail. Ze schept poëzie uit het onzichtbare, het alledaagse, het zintuiglijke, het absolute minimum. Vaak creëert ze hieruit een ietwat droomachtige wereld waar je als toeschouwer graag in wil kruipen. De laatste jaren heeft ze haar werk gericht op het allerjongste publiek. Jasmin is nu in Grand Theatre aan het werk aan haar nieuwe project Binnenwoud.

Jasmin Hasler: ‘Dit is voor mij echt waanzinnig nieuws! Het is erg fijn om te merken dat de gemeente ziet dat kunstbeleving al begint bij jonge kinderen. Dit helpt mij enorm op weg met mijn nieuwe voorstelling.’

Teddy’s Last Ride

Teddy’s Last Ride (foto boven) is een jong gezelschap uit Groningen met twee makers, Andy Smart en Manuel Paolini, en creatief producent Agnese Fiocchi. De groep komt voort uit de wens om nieuwe manieren van theater te maken en uit te vinden tot iets dat aantrekkelijk, provocerend, maar tegelijkertijd betrokken en uitnodigend is. Ze dagen een jong, niet-regulier theaterpubliek uit met interdisciplinair theater over maatschappelijk relevante thema’s en maken taboes bespreekbaar. Binnen hun benadering beweegt de inhoudelijke focus van het werk tussen drama, dans, beeldende kunst en pop(muziek).

Creatief producent Agnese Fiocchi: ‘We zijn blij verrast! We hadden de toekenning niet verwacht, gezien de grote hoeveelheid talent in Groningen. Het is fijn om te zien dat de gemeente Groningen vertrouwen heeft in onze toekomstplannen. We hebben ontzettend veel zin de volgende stappen te gaan zetten samen met de steun van onze onmisbare partners.'

Over Grand Theatre Groningen

Grand Theatre is het eigenzinnige en baanbrekende theater van Groningen. Vanuit het hart van de stad plaatst het theater toonaangevende programma’s in hedendaags perspectief. Sinds 2021 is Grand Theatre als ontwikkelinstelling opgenomen in de landelijke Culturele Basisinfrastructuur.

(Foto's: Knelis/ Grand Theatre).